Artikelenarchief

Je bevindt je in het Artikelen Archief. Hier kan je grasduinen in mijn zelfgeschreven stukken. Je vindt hier verhalen, artikelen, blogs en boekrecensies. Veel plezier!

Verhalen

Illustratie door Aida de Jong

De woordenwerkplaats

‘De houten woordenbak – een soort extra grote letterbak – ligt voor haar op de werktafel. Rechts van haar ligt de dossiermap, links wat gereedschap en een stempelkussen. Ze haalt de nieuwe stempels met gedeelde rouwgrond en terugtocht uit de woordenbak en stempelt de nieuwe woorden die ze net voor Ted heeft gemaakt op een los vel. (…)’

Beeld: Edward Hopper – Chop Suey (1929)

Verdrietvoyeur

‘Het is onverwacht warm voor april, niet alleen achter het raam van de treincoupé. Ik denk er nu pas aan dat ik een zonnebril mee had moeten nemen. Dan had ik nu niet met geknepen ogen gekeken hoe een vrouw in een dikke jas het perron op loopt. Misschien is het eerder de jas die ik volg; door de vrouw zelf kan ik bijna heen kijken. De conducteur fluit. De vrouw loopt alsof ze nergens in het bijzonder naar onderweg is. (…)’

Beeld: George Hendrick Breitner, Vrouw met voile, ca. 1890-1920.

Mevrouw Rouw in Zomergasten

‘Mevrouw Rouw gaat in gesprek met Janine Abbring en deelt ervaringen van rouw met de kijker aan de hand van verschillende filmbeelden uit The Broken Circle BreakdownManchester by the Sea en meer films.

Zondagavond kwart over acht, de televisie staat aan. Mevrouw Rouw heeft een verzoek gedaan voor het decor: geen lieflijke doorkijkjes of wuivende bloemen in een veld. Net zoals van Griet op de Beeck, die eerder te gast was bij Zomergasten, mocht het decor van mevrouw Rouw wel wat rauwer. Het is een donker bos geworden, en nee, in de verte geen lichtpuntjes. Op tafel, naast Janine en mevrouw Rouw, staat een fles wijn. (…)’

Artikelen

Illustratie door Aida de Jong

Nieuwe taal voor rouw

Na het overlijden van haar moeder vindt Babet te Winkel weinig houvast in de bestaande taal rondom rouw. Het werk van de de Amerikaanse psychotherapeut Megan Devine biedt die wel, en brengt haar tot het inzicht dat we dringend behoefte hebben aan een nieuw rouwwoordenboek.

Illustratie door Aida de Jong

Het begin van een rouwwoordenboek

Wat zijn de ervaringen die rouw typeren? En hoe voelt dat? Babet te Winkel stelde in dit essay dat we ‘dringend behoefte hebben aan een nieuw rouwwoordenboek’. Enkele maanden later heeft ze woorden gegeven aan enkele van haar rouwervaringen. Het begin van haar rouwwoordenboek deelt ze met de lezers van Hard//hoofd.

Beeld: Wikimedia Commons/RV

Wat we als maatschappij kunnen leren van de burn-out- en depressie-epidemie

Onze tijd lijkt de boeken in te gaan als de tijd van de depressies en de burn-outs. De burn-out en depressie zijn de symptomen van een zieke maatschappij, waarbij het lichaam aangeeft dat er een grens is bereikt. Een van de dingen waar de grenzen van ons lichaam ons bewust van maakt of aan herinnert, is onze eindigheid en kwetsbaarheid. Hoe kunnen eindigheid en kwetsbaarheid ons leiden naar een andere levenshouding?

Hoe ik het rouwvocabulaire maak dat mist in onze taal

Sterkte. Dat is wat we in het Nederlands zeggen om elkaar kracht te wensen als er iets moeilijks is gebeurd. We wensen elkaar nooit zachtheid of de openheid om het allemaal te kunnen ervaren.

Sterk zijn is een deugd. Rationeel zijn is een kwaliteit. De controle hebben getuigt van kracht. Met zulke standaarden in onze maatschappij is het moeilijk om ruimte te creëren voor pijn en rouw.

Blogs

Opgestaan, doorgegaan

Van die dagen…

Rouw is liefde in haar ruwste vorm

Liefhebben betekent elkaar onvermijdelijk verliezen. Liefde is hard. Rouw is keihard. Meer van deze keiharde waarheden vind je in het eerlijke betoog van Megan Devine, de schrijfster van het boek ‘It’s OK that you’re not OK’, die niet schuwt de waarheid over liefde en rouw te vertellen.

Kerstmissen

Tussen alle vrolijke kerstberichten door, mogen we ook stilstaan bij wie en wat er kerstmist. Hoewel verdriet en verlies er alle dagen is – kan het tijdens de feestdagen soms wat extra benadrukt worden. Door de stilte die het gemis extra voelbaar maakt, of door die lege stoel aan tafel.

Je hoeft niets te bewijzen

Misschien herken je het wel, dat je het gevoel hebt dat mensen je pijn niet zien.
Soms door te relativeren. ‘Hij was toch al heel oud?’

De Filmclub

Rouw is een lichamelijke ervaring. Een deel speelt zich af in een rijke binnenwereld, een wereld van symbolen, fysieke gewaarwordingen en intuïtie. Je komt al snel terecht bij de metaforen en beeldspraak. Taal om rouw te beschrijven is dan vaak ook niet rechtstreeks maar maakt een omtrekkende beweging.

Een Museum van Verliezen

Vorig jaar bezocht ik het ‘Museum of Broken Relationships’ in Kroatië. In dit museum staan symbolen van voorbije liefdes. Iedereen mag iets doneren om bij te dragen. Het zijn de tastbare bewijzen van iets dat ooit bestaan heeft. 

Dag voor dag

Met Tatjana, die ook haar moeder is verloren luister ik naar een nieuwe podcast over rouw, Dag voor Dag (aanrader!). We luisteren de aflevering met Gijs. Liesbeth en Gijs spreken onder andere over hoe ze wel praten over hun verliezen, maar hoe moeilijk het is om het te blijven voelen.

Rouwmodellen

Misschien ken je de traditionele rouwtheorieën wel, zoals het fasenmodel van Elisabeth Kübler-Ross of de rouwtaken van William Worden. Maar ook de laatste decennia zijn er nieuwe modellen ontwikkeld. Vandaag wil ik een minder bekend, maar o zo fijn, model met jullie delen!

Voor jou doe ik een ritueel

Een ritueel is alsof je tegen jezelf zegt: ‘Hé. Stop even voor een moment. Adem. Dit hier, dit doet er toe’. Precies deze pauze hebben we nodig om de veranderingen in ons leven te kunnen omvatten (bevatten lukt soms nog niet). 

Boek recensies

Als je wereld instort

Met verhalen, metaforen en voorbeelden maakt Chödrön duidelijk hoe je dat doet: de pijn aankijken en erbij blijven. Maar het is geen trucje dat je zo 1, 2, 3 kunt toepassen. Het is een uitnodiging op onderzoek te gaan in je eigen leven.