Blogs

Opgestaan, doorgegaan

Van die dagen…

Rouw is liefde in haar ruwste vorm

Liefhebben betekent elkaar onvermijdelijk verliezen. Liefde is hard. Rouw is keihard. Meer van deze keiharde waarheden vind je in het eerlijke betoog van Megan Devine, de schrijfster van het boek ‘It’s OK that you’re not OK’, die niet schuwt de waarheid over liefde en rouw te vertellen.

Kerstmissen

Tussen alle vrolijke kerstberichten door, mogen we ook stilstaan bij wie en wat er kerstmist. Hoewel verdriet en verlies er alle dagen is – kan het tijdens de feestdagen soms wat extra benadrukt worden. Door de stilte die het gemis extra voelbaar maakt, of door die lege stoel aan tafel.

Je hoeft niets te bewijzen

Misschien herken je het wel, dat je het gevoel hebt dat mensen je pijn niet zien.
Soms door te relativeren. ‘Hij was toch al heel oud?’

De Filmclub

Rouw is een lichamelijke ervaring. Een deel speelt zich af in een rijke binnenwereld, een wereld van symbolen, fysieke gewaarwordingen en intuïtie. Je komt al snel terecht bij de metaforen en beeldspraak. Taal om rouw te beschrijven is dan vaak ook niet rechtstreeks maar maakt een omtrekkende beweging.

Een Museum van Verliezen

Vorig jaar bezocht ik het ‘Museum of Broken Relationships’ in Kroatië. In dit museum staan symbolen van voorbije liefdes. Iedereen mag iets doneren om bij te dragen. Het zijn de tastbare bewijzen van iets dat ooit bestaan heeft. 

Dag voor dag

Met Tatjana, die ook haar moeder is verloren luister ik naar een nieuwe podcast over rouw, Dag voor Dag (aanrader!). We luisteren de aflevering met Gijs. Liesbeth en Gijs spreken onder andere over hoe ze wel praten over hun verliezen, maar hoe moeilijk het is om het te blijven voelen.

Rouwmodellen

Misschien ken je de traditionele rouwtheorieën wel, zoals het fasenmodel van Elisabeth Kübler-Ross of de rouwtaken van William Worden. Maar ook de laatste decennia zijn er nieuwe modellen ontwikkeld. Vandaag wil ik een minder bekend, maar o zo fijn, model met jullie delen!

Voor jou doe ik een ritueel

Een ritueel is alsof je tegen jezelf zegt: ‘Hé. Stop even voor een moment. Adem. Dit hier, dit doet er toe’. Precies deze pauze hebben we nodig om de veranderingen in ons leven te kunnen omvatten (bevatten lukt soms nog niet).