Boeken over rouw

Ben je op zoek naar boeken over rouw? Hier vind je een lijst met mijn persoonlijke tips en lievelingsboeken.

Het is oké om je niet oké te voelen

In november 2020 verscheen (eindelijk) de Nederlandse vertaling van ‘It’s OK that you’re not OK’ van Megan Devine, wat mij betreft het beste boek over omgaan met verlies. Ik las dit boek jaren nadat mijn moeder overleed en dit is het boek dat ik kort erna had willen lezen. 

Je bent jong en je rouwt wat

Je bent jong en je rouwt wat

‘Je bent jong en je rouwt wat’ van Lisanne van Sadelhoff is zo’n boek dat we in de wereld nodig hebben. Een eerlijk inkijkje in het leven en het rouwen van een jong mens van 27. Want ondanks het grootste thema, de ziekte en de dood van haar moeder, blijft het al die tijd ook dat: het leven van iemand van eind twintig. En das mooi.

Als je wereld instort

Met verhalen, metaforen en voorbeelden maakt Pema Chödrön duidelijk hoe je dat doet: de pijn aankijken en erbij blijven. Maar het is geen trucje dat je zo 1, 2, 3 kunt toepassen. Het is een uitnodiging op onderzoek te gaan in je eigen leven.

De dingen die je vergeet

Gijs van der Sanden beschrijft in zijn boek ‘de dingen die je vergeet’ de alledaagsheid van rouw op magnifieke wijze.

A grief observed

Hoe voelt rouw aan? C.S. Lewis begint zijn boek ‘A grief observed’ met dit citaat (slide naar rechts). Ik zat meteen helemaal in het boek, met deze mooie vergelijking.

Meer boeken over rouw?

Dit zijn de boeken die ik nog aan het lijstje ga toevoegen:

The body keeps the score (Bessel van der Kolk), Wintering (Katherine May), The wild edge of Sorrow (Francis Weller), Een zee van glas (Geerteke van Lierop), Uitvaart in eigen hand (Susanne Duijvenstein), As in tas (Jelle Brandt Corstius), Verdriet is het ding met veren (Max Porter), Welkom in het rijk der zieken (Hanna Bervoets) en Van missen krijg je het koud (Sandra Jongeneelen en Wouter van der Toorn).

Kan je niet wachten? Op Instagram heb ik al over deze boeken geschreven. Je vindt ze op mijn Instagram-profiel onder ‘boekentips‘.