Boeken over rouw

Ben je op zoek naar fijne boeken over rouw? Hier vind je een lijst met mijn persoonlijke tips en lievelingsboeken.
Tip: Het kan ook heel mooi zijn om een dierbare in rouw zo’n boek cadeau te doen/per post op te sturen.

Persoonlijke verhalen over rouw

Je bent jong en je rouwt wat

Je bent jong en je rouwt wat

‘Je bent jong en je rouwt wat’ van Lisanne van Sadelhoff is zo’n boek dat we in de wereld nodig hebben. Een eerlijk inkijkje in het leven en het rouwen van een jong mens van 27. Want ondanks het grootste thema, de ziekte en de dood van haar moeder, blijft het al die tijd ook dat: het leven van iemand van eind twintig. En das mooi.

De dingen die je vergeet

Gijs van der Sanden beschrijft in zijn boek ‘de dingen die je vergeet’ de alledaagsheid van rouw op magnifieke wijze. Hij verloor zijn beide ouders op jonge leeftijd. Hij verloor zijn beide ouders op jonge leeftijd.

A grief observed

A grief observed

Hoe voelt rouw aan? C.S. Lewis begint zijn boek ‘A grief observed’ met dit citaat (slide naar rechts). Ik zat meteen helemaal in het boek, met deze mooie vergelijking.

Een zee van glas

Ik zal je nooit meer

Boeken over rouw die ook wat uitzoomen

Het is oké om je niet oké te voelen

In november 2020 verscheen (eindelijk) de Nederlandse vertaling van ‘It’s OK that you’re not OK’ van Megan Devine, wat mij betreft het beste boek over omgaan met verlies. Ik las dit boek vele jaren nadat mijn moeder overleed en dit is het boek dat ik kort erna had willen lezen. Ik schreef er een verhaal over.

Overlevingskunst

Overlevingskunst

Dit prachtige boek is geschreven door Christa Anbeek.

Boeken over pijn (meer algemeen)

Francis Weller

The wild edge of sorrow

‘In our apprenticeship with grief, we need practices that help us hold the wild, piercing emotions that often accompany loss with a semblance of compassion’, schrijft Francis Weller. Practices dus, geen oplossingen. Hij beschrijft dit prachtig in zijn boek ‘The Wild Edge of Sorrow’. Het is het cultiveren van aandacht, het leren van het creëren van grond onder onze rouw, leren ‘zien’ in het donker, leren rouw een naam te geven en de juiste vragen te stellen. Het is zowel een beweging naar binnen, om onszelf en onze pijn te ontmoeten, als een beweging naar buiten om onszelf in al onze rauwheid en kwetsbaarheid te laten zien. Het vraagt zoveel moed.

The body keeps the score

The body keeps the score

De brede definitie van trauma is dat het ervaringen zijn die ondragelijk zijn, te snel en te overweldigend voor ons om bij te houden. Trauma gaat dus over meer dan alleen situaties in bijvoorbeeld oorlogen, verkrachtingen en natuurrampen. Het lichaam vergeet die ervaringen niet. “All trauma is preverbal”, schrijft Bessel van der Kolk. 

Als je wereld instort

Met verhalen, metaforen en voorbeelden maakt Pema Chödrön duidelijk hoe je dat doet: de pijn aankijken en erbij blijven. Maar het is geen trucje dat je zo 1, 2, 3 kunt toepassen. Het is een uitnodiging op onderzoek te gaan in je eigen leven.

Romans over rouw en verlies

Dood kind

Schaduwkind

Sterven

Veronika besluit te sterven

Verdriet

Verdriet is het ding met veren

Mijn inspiratie voor Verlieskunst

Five love languages

The five love languages

Er zijn verschillende talen waarin mensen liefde geven en ontvangen, volgens de bekende theorie over de vijf liefdestalen van Gary Chapman. Chapman maakt onderscheid in de volgende vijf talen waarin mensen hun liefde voor elkaar uiten: 1 tijd en aandacht (quality time); 2 hulpvaardigheid (acts of service); 3 cadeaus geven en krijgen (gifts); 4 bevestigende woorden (words of affirmation); 5 lichamelijke aanraking (physical touch).

Metaphors we live by

Meer boeken over rouw

Dit zijn de boeken die ik nog aan het lijstje ga toevoegen:

Uitzoomen
Uitvaart in eigen hand (Susanne Duijvenstein), Van missen krijg je het koud (Sandra Jongeneelen en Wouter van der Toorn).
Pijn algemeen
Wintering (Katherine May)
En binnenkort ook de categorie romans
Welkom in het rijk der zieken (Hanna Bervoets over chronische pijn)

Kan je niet wachten? Op Instagram heb ik al over deze boeken geschreven. Je vindt ze op mijn Instagram-profiel onder ‘boekentips‘.