het verliesdiner
Een Verliesdiner is een diner met gelijkgestemden waarbij de rouw óp tafel mag, in plaats van eronder. Feestjes, diners en in gezelschap zijn kunnen soms een ware uitdaging zijn wanneer je aan het rouwen bent; bang om ‘de sfeer te bederven’ bijvoorbeeld. Door samen te komen met anderen die iets hebben verloren, mag alles wat er ís, er ook écht zijn. We dragen elkaar terwijl we tegelijkertijd worden gedragen door de groep. Samenzijn werkt helend. Samen verteren we, dat wat niet te verteren is.
Het Verliesdiner is gebaseerd op de overtuiging dat eten kan troosten. Ik denk dat iedereen gevoelsmatig wel een relatie legt tussen eten en comfort. Juist in rouw kan eten heel helend zijn. In andere culturen hebben ze mooie gerechten die horen bij tijden van rouw. Voor het Verliesdiner onderzoeken wij wat wij dichtbij huis aan eigentijdse eetrituelen in tijden van rouw vinden, en creëren we nieuwe vormen. Ook de associatie met smaaktermen als zoet, zuur en bitter (of bitterzoet) spelen een rol in de diverse gerechten die tijdens het diner* de revue passeren. Per editie leggen we verschillende accenten op gerechten en verwerken we deze thema’s ook aan de interactiemomenten tijdens het diner.
We dineren met 20 gasten, die allemaal iets verloren zijn. Wat je ook verloren bent, je bent welkom: een persoon (aan het leven of aan de dood), een versie van jezelf, een dierenmaatje, een werkidentiteit, je gezondheid, een langgekoesterde wens, een relatie…
* Wij werken samen met een chef die gespecialiseerd in de vegetarische en veganistische keuken.
Kortgezegd: het Verliesdiner is een belevenis, waarbij we onze gasten liefdevol begeleiden van het moment van binnenkomst, tot het moment van vertrek door een zorgvuldig samengestelde avond gevuld met voeding, dialoog, stilte, kunst en ritueel.
Hoe ziet de avond eruit?
Welkom
Vanuit huis heb je een symbolisch voorwerp meegebracht. Je wordt verwelkomd met een hartopenend cacao drankje. Tijdens de openingsceremonie, in de mooiste ruimte van het klooster, leren we elkaar beter kennen. We schrijven onze verliezen op de Verliesmuur© om vervolgens samen plaats te nemen aan een prachtig gedekte tafel.
Aan tafel
3 gangen diner door onze topchef + heerlijke drankjes
Rituele soep
Shared dining
Toetje
Het diner zit vol met dialoog en oefeningen, dus je zal je tafelgenoten gedurende de avond beter leren kennen met leuke oefeningen zoals de rouwbiecht!
Vaarwel
Na ons heerlijke diner staan we aan het eind van de avond stil bij: wat laat je achter op de Verliesmuur© en wat neem je mee?
Je gaat met een gevulde maag en een lichter hart naar huis, verbonden met deze bijzondere rouwcommunity.
Praktische informatie op een rijtje
Voor wie: Iedereen die iets verloren is wat hun dierbaar is
Wanneer: Zaterdag 21 december
Hoe laat: Van 17 tot 22 uur (welkom vanaf 16:30)
Diner: Het diner is vegetarisch en als je wil veganistisch. Als je dieetwensen hebt, kun je dat in de bestelnotities doorgeven aan ons.
Waar: De Hoorneboeg, Hilversum
Vergoeding: €95 excl. btw (€105 incl. btw)
Wil je op de hoogte worden gehouden van de nieuwe edities? Laat dan je emailadres achter!
Buitenplaats De Hoorneboeg
Het Verliesdiner vindt plaats op de Hoorneboeg – midden in het bos aan de rand van de Hilversumse Hei.
Deze bijzondere plek geeft de bedding en gemeenschap die rouw nodig heeft.
Georganiseerd door Verlieskunst in samenwerking met De Basis
Verlieskunst
Babet te Winkel is de oprichter van Verlieskunst en met haar platform maakt ze op allerlei innovatieve manieren ruimte voor rouw. Zo bracht zij naast het Verliesdiner een collectie Verlieskaarten en de Rouwlab cursus en -community tot leven.
Jantien Derks loopt stage bij Verlieskunst en verrijkt het Verliesdiner en andere initiatieven met haar creatieve inzichten en prachtige illustraties.
De Basis
Sinds 2016 begeleidt Miek Crouzen als psychologe mensen in haar praktijk De Basis, in alles wat met mens-zijn te maken heeft. Na zelf een lange periode van rouw om een verbroken relatie te hebben doorstaan, riep Miek een begeleidingsprogramma in het leven voor alle soorten van verlies en de daarbij horende rouw. Onder de naam ‘de Tussentijd’ biedt zij passende begeleiding in de tijd die je doorbrengt, wanneer je door verlies vertrekt uit het Oude, maar het Nieuwe nog niet in zicht is.
Wil je je graag onderdompelen in de sfeer van het Verliesdiner? Luister dan hieronder naar een podcast-aflevering!
De prachtige illustratie is gemaakt door Jantien Derks.