Hier lees je over Verlieskunst in de media. Ik verzamel de interviews, artikelen en podcast voor je waarin ik vertel over rouw, verlies, steun en het rouwwoordenboek. Leuk voor als je me beter wil leren kennen!
Luisteren
In deze eerste aflevering van DOCS, de documentaire podcast van de VPRO en de NTR, wandel ik over de begraafplaats de Nieuwe Ooster en vertel ik over mijn Rouwwoordenboek. Ik lees je woorden voor als ‘aanwezig in afwezigheid’ en ‘anders leren vasthouden’. Ik vertel over hoe verdriet onder je huid gaat zitten en hoe rouw telkens van kleur en intensiteit verandert. Het is werkelijk een auditief kunstwerk te noemen! Meer zal ik niet verklappen, luister maar gauw zelf!
In aflevering 17 ben ik te gast bij podcast Doodgewoon. Benthe en Sabien gaan in @Doodgewoon in gesprek met doodgewone mensen over de dood omdat het juist deze doodgewone verhalen zijn die we in het licht moeten zetten. We hebben het over mijn eigen leven, het verlies van mijn moeder en mijn visie op rouw. Over donkere dagen en het leven ten volste leven. Over het rouwwoordenboek en wat nieuwe woorden kunnen betekenen. Over therapie, trauma en over verlies leren dragen.
De kunst van het verliezen. Babet is te gast bij Kunst is lang van @mistermotleymagazine en gaat in gesprek met @luukheezen over onze Verlieskaarten en waarom het zo belangrijk is om in onze samenleving ruimte te maken voor verlies. Want verlies is niet alleen iets dat oude mensen aangaat.
Blikopener Radio Aalsmeer maakt een radio programma over innovatie. Daar praat Babet met @wilgje en @lennartbader over innovatie op het gebied van rouw. Want in onze ogen is daar nog veel winst te behalen. We hebben andere woorden nodig en een vernieuwde beeldtaal.
KIjken
‘Op zoek naar een nieuwe rouwtaal’ was het thema van de Reveil Talks, onderdeel van een webinarreeks van de Universiteit Antwerpen. Ik neem je mee in mijn zoektocht naar woorden na de dood van mijn moeder toen ik 20 was, en ook in het gevoel met mijn mond vol tanden te staan. Natuurlijk heb ik ook mijn rouwwoordenboek meegebracht en een aantal woorden voorgelezen.
‘Toch maar aan de dag beginnen’, zo heet de avond die door Liesbeth Rasker (van de podcast dag voor dag – tip!) en Gijs van der Sanden werd gehost in De Balie. Van alleen die naam al ben ik even stil. Ja, zo is het soms, met heel veel moeite toch maar aan de dag beginnen… Een prachtige avond waar ik te gast was die je hier terug kan kijken.
‘Zet het even opzij. Laat het los. Heb je het al een plekje gegeven?’ Dit soort zinnen kreeg Babet te Winkel vaak te horen na het overlijden van haar moeder. Taal die suggereert dat rouw een doel heeft om naartoe te werken. “Maar zo werkt het niet,” ontdekte Babet gaandeweg: “Rouw is cyclisch van aard: het is nooit af. Het slinkt niet, maar het leven eromheen wordt groter.”
Na de dood van haar moeder had Babet te Winkel (29) het gevoel dat haar rouw er niet mocht zijn. Met kaarten, een woordenboek en kunst in de openbare ruimte wil ze rouw bespreekbaar maken. ‘Iedereen heeft wel iets of iemand verloren.’
‘Rouw gaat soms verder dan onze woordenschat en taal is niet altijd toereikend om troost te bieden of verdriet uit te drukken. Daarom bedacht humanist Babet te Winkel nieuwe woorden om haar verlies uit te drukken, die ze bundelde in het Rouwwoordenboek.‘ schreef Lisanne van Sadelhoff voor De Correspondent.
‘Tussenintijd’, zo noemt schrijver Babet te Winkel in haar ‘Rouwwoordenboek’ de periode waarin je heen en weer beweegt tussen heden en verleden als je denkt aan degene die er niet meer is. De nieuwe speelfilm van Gabriela Cowperthwaite Our Friend speelt zich geheel en al af in die ‘tussenintijd’.
Er is geen lijstje met wat je altijd kunt zeggen tegen iemand in rouw. Troost is moeilijk in woorden te vatten. Dat weet Babet te Winkel, oprichter van Verlieskunst en schrijver van het Rouwwoordenboek, ook. Ze vertelt je hier over verschillende steun talen.
‘Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met verlies en rouw. Toch weten veel mensen niet goed hoe ze hiermee moeten omgaan. Babet te Winkel wil met haar rouwwoordenboek uitdrukking geven aan alle gevoelens die hiermee gepaard gaan,’ schrijft LINDA.nl.
Op 12 september 2020 stond er een uitgebreid interview met Babet in de Utrechtste sectie van het AD. ‘De kaarten (die anders zijn dan traditionele condoleancekaarten, red.) zijn een begin om een gesprek op gang te brengen over verlies. De illustraties en woorden geven voor mij weer wat verlies écht inhoudt.’
Op 26 juni 2020 stond er een uitgebreid interview met Babet in de Utrechtste sectie van indebuurt.nl over de Verlieskaarten, alternatieve condoleancekaarten.
Lisanne van Sadelhoff, de schrijver van het boek ‘je bent jong en je rouwt wat’ schreef een column over ons event op Allerzielen op 2 november 2020 in de Bibliotheek Utrecht: ‘Het dodemoederclubje’.
In augustus is de webshop gesloten, maar je kunt gewoon een bestelling plaatsen! De bestellingen worden in september geleverd. Eerder nodig? Ga dan naar de fysieke verkooppunten! Je vindt de adressen in de webshop. Sluiten