Verlieskunst in de media

Hier lees je over Verlieskunst in de media. We verzamelen interviews, artikelen en podcast over Verlieskunst voor je, bijvoorbeeld over het ontstaan van Verlieskunst, onze Verlieskaarten (de alternatieve condoleancekaarten) en het rouwwoordenboek.

Luisteren

In deze eerste aflevering van DOCS, de documentaire podcast van de VPRO en de NTR, wandel ik over de begraafplaats de Nieuwe Ooster en vertel ik over mijn Rouwwoordenboek. Ik lees je woorden voor als ‘aanwezig in afwezigheid’ en ‘anders leren vasthouden’. Ik vertel over hoe verdriet onder je huid gaat zitten en hoe rouw telkens van kleur en intensiteit verandert. Het is werkelijk een auditief kunstwerk te noemen! Meer zal ik niet verklappen, luister maar gauw zelf 🙂
In aflevering 17 ben ik te gast bij podcast Doodgewoon. Benthe en Sabien gaan in @Doodgewoon in gesprek met doodgewone mensen over de dood vanuit de visie dat het juist deze doodgewone verhalen zijn die we in het licht moeten zetten. We hebben het over mijn eigen leven, het verlies van mijn moeder en mijn visie op rouw. Over donkere dagen en het leven ten volste leven. Over het rouwwoordenboek en wat nieuwe woorden kunnen betekenen. Over therapie en over verlies leren dragen.
De kunst van het verliezen. Babet is te gast bij Kunst is lang van @mistermotleymagazine en gaat in gesprek met @luukheezen over onze Verlieskaarten en waarom het zo belangrijk is om in onze samenleving ruimte te maken voor verlies. Want verlies is niet alleen iets dat oude mensen aangaat.
Blikopener Radio Aalsmeer maakt een radio programma over innovatie. Daar praat Babet met @wilgje en @lennartbader over innovatie op het gebied van rouw. Want in onze ogen is daar nog veel winst te behalen. We hebben andere woorden nodig en een vernieuwde beeldtaal.

Kranten en tijdschriften

Lisanne van Sadelhoff, de schrijver van het boek ‘je bent jong en je rouwt wat’ schreef een column over ons event op Allerzielen op 2 november 2020 in de Bibliotheek Utrecht: ‘Het dodemoederclubje’.
Op 10 juni 2020 stond er een uitgebreid interview met Babet in de Oost Nederlandse krant de Stentor over alternatieve condoleancekaarten.
Magazine Flow plaatste een artikel over Verlieskunst op hun website en social media kanalen. Ook werden we kort vermeld in Flow 7 in 2020.
Op 12 september 2020 stond er een uitgebreid interview met Babet in de Utrechtste sectie van het AD.
,,Ik wil het taboe van rouw afhalen. De kaarten (die anders zijn dan traditionele condoleancekaarten, red.) zijn een begin om een gesprek op gang te brengen over verlies. De illustraties en woorden geven voor mij weer wat verlies écht inhoudt.”

Op 26 juni 2020 stond er een uitgebreid interview met Babet in de Utrechtste sectie van indebuurt.nl over onze alternatieve condoleancekaarten.

Gastblogs

Babet schreef voor uitvaartverzorger Monuta het artikel ‘Wat kun je zeggen na een groot verlies’ waarin zij een pleidooi houdt voor ruimte voor verdriet en een rouwkaarten revolutie.

Crowdfunding campagne op voordekunst

Om onze droom te kunnen realiseren – Verlieskaarten in reguliere winkels – verzamelden wij in juli 2020 geld in via een crowdfunding campagne op voordekunst. De campagne was onwijs succesvol! Maar liefst 289 mensen doneerden en we hebben 168% van ons doelbedrag binnen gehaald. Dat zijn bijna 1300 kaarten die in augustus door heel Nederland en België op de deurmat vielen. Bekijk de campagne pagina of lees meer over de alternatieve condoleancekaarten op de Verlieskaarten pagina op onze website.

Tijdens de campagne hoorde je Babet op de radio en in een podcast, schreven we artikelen voor platformen rondom rouw en waren we druk bezig met het ontwikkelen van nog 6 kaarten. Samen creëren we ruimte voor verlies.

Onwijs bedankt, aan iedereen die heeft gedoneerd of de campagne heeft gedeeld onder bekenden. Wij zijn jullie eeuwig dankbaar!