Meteen naar de inhoud

Verlieskunst in de media

Hier lees je over Verlieskunst in de media. Ik verzamel de interviews, artikelen en podcast voor je waarin ik vertel over rouw, verlies, steun en het rouwwoordenboek. Leuk voor als je me beter wil leren kennen en meer wil weten over rouw, toxische positiviteit en trauma!

Wil je mijn eigen verhalen en essays lezen? Die vind je hier!

Bij Once upon a taste vertellen we over het Verliesdiner. Het diner waar alle tafelgasten verbonden zijn door dat wat zij verloren zijn op de weg door het leven. Waarbij de rouw op tafel mag, in plaats van eronder. Waar ruimte is voor verlies in alle vormen: van verloren liefdes en vriendschappen, toekomstdromen die niet uit zijn gekomen tot rouw om je lichaam die je in de steek laat, je gezondheid die faalt of om wie je ooit was.
In De Kracht van Onzekerheid mag ik vertellen over mijn zoektocht naar andere manieren om om te gaan met verlies. Hoe kun je rouw ruimte geven – in plaats van vluchten of verdoven of het traditioneel ‘een plekje geven’? Luister mee!
Toxische positiviteit rouw radio 1
Bij de Vlaamse Radio 1 mag ik vertellen over de misplaatste positieve reacties die ik ontving na het overlijden van mijn moeder, én de reacties die ik ontving die hartverwarmend waren. Want daar is het goud te vinden: in het gesprek over wat de steun is die écht helpend is. Want als er een tijd is waarin we steun goed kunnen gebruiken, dan is het wel in tijden van rouw.
DOCS verlieskunst VPRO
In deze aflevering van DOCS, de documentaire podcast van de VPRO en de NTR, wandel ik over de begraafplaats de Nieuwe Ooster en vertel ik over mijn Rouwwoordenboek. Ik lees je woorden voor als ‘aanwezig in afwezigheid’ en ‘anders leren vasthouden’. Ik vertel over hoe verdriet onder je huid gaat zitten en hoe rouw telkens van kleur en intensiteit verandert. Het is werkelijk een auditief kunstwerk te noemen! Meer zal ik niet verklappen, luister maar gauw zelf!
Beter samenleven met de dood rouwwoordenboek npo radio 1
Minister Jet Bussemaker vertelt bij NPO Radio 1 over hoe we ons beter kunnen uitdrukken over sterven en rouwen, en hoe mijn rouwwoordenboek daar behulpzaam bij is. Het rouwwoordenboek is opgenomen in het RVS adviesrapport ‘Beter samenleven met de dood’. Lees hier meer over dit project.
Podcast Doodgewoon Verlieskunst dood rouw
In aflevering 17 ben ik te gast bij podcast Doodgewoon. Benthe en Sabien gaan in @Doodgewoon in gesprek met doodgewone mensen over de dood. We hebben het over mijn eigen leven, het verlies van mijn moeder en mijn visie op rouw. Over donkere dagen en het leven ten volste leven. Over het rouwwoordenboek en wat nieuwe woorden kunnen betekenen. Over therapie, trauma en over verlies leren dragen.
Reveil Talks Verlieskunst
In de Reveil Talks, onderdeel van een webinarreeks van de Universiteit Antwerpen, neem ik je mee in mijn zoektocht naar woorden na de dood van mijn moeder toen ik 20 was, en ook in het gevoel met mijn mond vol tanden te staan. Natuurlijk heb ik ook mijn rouwwoordenboek meegebracht en een aantal woorden voorgelezen.
De Balie rouw Verlieskunst
‘Toch maar aan de dag beginnen’, zo heet de avond die door Liesbeth Rasker (van de podcast dag voor dag – luistertip!) en Gijs van der Sanden werd gehost in De Balie. Van alleen die titel al ben ik even stil. Ja, zo is het soms, met heel veel moeite toch maar aan de dag beginnen… Een prachtige avond waar ik te gast was die je hier terug kan kijken.
De Nachtzoen Verlieskunst rouw
Mijn tv-debuut bij de Nachtzoen! Ik mocht naar-bedgaand-Nederland voorlezen uit mijn rouwwoordenboek. ⁠
rouwcirkels rouwcommunity taboe verlieskunst
Over hoe Verlieskunst rouw een onderdeel maakt van het dagelijks leven, met Rouwlab, kaarten, rouwcirkels en een rouwcommunity.
Verliesdiner
In onze individualistische westerse cultuur zijn nauwelijks collectieve rituelen voor rouw. Terwijl rituelen juist zo belangrijk zijn, benadrukt Babet: “Ze geven betekenis aan wat je voelt en meemaakt.” Vanuit die behoefte om ruimte te maken voor rouw ontstond het Verliesdiner.
Bodhi Rouw Verlieskunst dood
‘Zet het even opzij. Laat het los. Heb je het al een plekje gegeven?’ Dit soort zinnen kreeg Babet te Winkel vaak te horen na het overlijden van haar moeder. Taal die suggereert dat rouw een doel heeft om naartoe te werken. “Maar zo werkt het niet,” ontdekte Babet gaandeweg: “Rouw is cyclisch van aard: het is nooit af. Het slinkt niet, maar het leven eromheen wordt groter.”
Oneworld Rouw verlieskunst  nieuwe taal
Na de dood van haar moeder had Babet te Winkel (29) het gevoel dat haar rouw er niet mocht zijn. Met kaarten, een woordenboek en kunst in de openbare ruimte wil ze rouw bespreekbaar maken. ‘Iedereen heeft wel iets of iemand verloren.’
De Correspondent Verlieskunst rouw rouwwoordenboek
‘Rouw gaat soms verder dan onze woordenschat en taal is niet altijd toereikend om troost te bieden of verdriet uit te drukken. Daarom bedacht humanist Babet te Winkel nieuwe woorden om haar verlies uit te drukken, die ze bundelde in het Rouwwoordenboek.‘ schreef Lisanne van Sadelhoff voor De Correspondent.
Veerkracht rouw verlieskunst
Tegelijkertijd klinkt er óók steeds vaker een tegengeluid. Ook op sociale media zijn kanttekeningen te vinden, in de vorm van varianten op het motto.  Babet te Winkel, humanistica en traumatherapeut in opleiding, kwam „ook een leuke” tegen: what doesn’t kill you gives you a lot of unhealthy coping mechanisms and a really dark sense of humour. „Daar moest ik wel om grinniken. Hèhè, eindelijk een tegenhanger.”
Tussenintijd NRC rouwwoordenboek
Tussenintijd’, zo noemt schrijver Babet te Winkel in haar ‘Rouwwoordenboek’ de periode waarin je heen en weer beweegt tussen heden en verleden als je denkt aan degene die er niet meer is. De nieuwe speelfilm van Gabriela Cowperthwaite Our Friend speelt zich geheel en al af in die ‘tussenintijd’. 
Flow Verlieskunst
Magazine Flow plaatste een artikel over Verlieskunst op hun website en social media kanalen. Ook werden we kort vermeld in Flow 7 in 2020.
Linda.nl Verlieskunst
‘Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met verlies en rouw. Toch weten veel mensen niet goed hoe ze hiermee moeten omgaan. Babet te Winkel wil met haar rouwwoordenboek uitdrukking geven aan alle gevoelens die hiermee gepaard gaan,’ schrijft LINDA.nl.
AD Verlieskunst
‘De kaarten (die anders zijn dan traditionele condoleancekaarten, red.) zijn een begin om een gesprek op gang te brengen over verlies. De illustraties en woorden geven voor mij weer wat verlies écht inhoudt.’
Indebuurt Verlieskunst
‘Veel plaatjes die je ziet op rouwkaarten zijn zachtmakend. Ik vind dat daardoor de hele rauwe kant wegvalt, terwijl rouwen ook gewoon een heel pijnlijk proces is. Wat mij betreft mag dat zichtbaarder worden, vindt Babet.’