Wie kent het typisch knisperende geluid van voetstappen over grind niet? Met dit typische begraafplaatsgeluid begint deze aflevering van DOCS, de radio documentaire podcast van de VPRO en de NTR.
Begraafplaats De Nieuwe Ooster
In deze radio documentaire wandelen we over de begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam. De Nieuwe Ooster is de grootste begraafplaats van Nederland en aangelegd in 1894. ‘Voor de aanleg werd een aantal bekende landschapsarchitecten uitgenodigd om middels een prijsvraag een ontwerp in te leveren. Uiteindelijk is gekozen voor het ontwerp van de heer Leonard Anthony Springer’ (De Nieuwe Ooster). Springer stond bekend als ‘dendroloog’, wat zoiets als boomkunstenaar betekent als je het mij vraagt (dendrologie is boomkunde). Springer heeft heel veel verschillende bomen geplant en zijn ontwerp had het karakter van een landschappelijk wandelpark, en dat merk je als je er rondloopt.
Het Rouwwoordenboek
Op deze bijzondere plek vertel ik je over mijn Rouwwoordenboek. Na de dood van mijn moeder besefte ik dat ik mijn gevoelens en ervaringen niet met bestaande woorden kon omschrijven. Dus heb ik zelf rouwwoorden verzonnen, wat zijn weerslag heeft gevonden in dit rouwwoordenboek. Ik lees je woorden voor als ‘aanwezig in afwezigheid’ . Dat gaat over hoe iemand er nog is, in de lege plekken die die achter liet.
Ik vertel over hoe verdriet onder je huid gaat zitten en hoe rouw telkens van kleur en intensiteit verandert. En hoe mijn weg en zoektocht is uitgemond in Verlieskunst en de collectie Verlieskaarten. Het is werkelijk een auditief kunstwerk te noemen! Meer zal ik niet verklappen, luister maar gauw zelf naar deze prachtige audiodocumentaire… Misschien kan je hem wel al wandelend over een begraafplaats bij jou in de buurt luisteren – dan is het net een beetje of we samen een stukje op lopen.
Zien in het donker
Sinds kort zijn de rouwwoorden gebundeld in mijn nieuwe boek Zien in het donker.