Heb jij ook behoefte aan ruimte voor rouw?
ONLINE CURSUS ROUWLAB
Met praktische tools & een rouwcommunity die het begrijpt
Je merkt dat je je niet ‘uit rouw kunt denken’
Yes, I tried. Tot ik tot de conclusie kwam: ik ga dit niet oplossen met mijn hoofd. Toch had ik deze zoektocht niet over kunnen slaan. Onze hoofden willen ons beschermen. Dus als er een oplossing is voor rouw, dan is het de taak van onze hoofden die te vinden.
Misschien merk jij ook dat het lastig is om goede input te vinden over rouw. De mensen om je heen zijn met andere dingen bezig als reizen, relaties, huis kopen en kinderen krijgen en hebben dit ook nog niet meegemaakt. Waar moet je het zoeken?
Misschien zit jij heel erg in je hoofd na te denken over rouw en zou je wel wat meer willen voelen. Of is het voor jou juist de uitdaging om er niet in te verdrinken.
Je zou als je eerlijk bent wel meer steun willen, maar weet niet zo goed hoe je dat kan krijgen. Ergens hoop je wel dat het bestaat, maar je kan je nog niet voorstellen waar.
Je voelt niet de behoefte om nu in therapie te gaan, maar kan wel wat extra’s gebruiken, al weet je nog niet precies wat.
En nu?
‘Rouw is niet op te lossen, het is de meest logische reactie op het verlies van iets dat je dierbaar is’
Rouwen doe je zelf, maar niet alleen
Speciaal voor jou maakte ik Rouwlab. In rouw kan je je er bewust van worden dat het echt jóuw leven, en jouw verdriet is. Deze bewustwording is gewoon onderdeel van het leven. Er is dus helemaal niks mis met je (voor het geval je daar in rouw soms even aan twijfelt). Mijn docent van mijn master Humanistiek noemde dit een enkeling te worden: “Dit is een uniek proces voor iedereen, individueel ‘een enkeling te worden’, iedereen heeft dat te doen, het is universeel”.
Maar het kan wel eenzaam zijn. Helemaal als het dus gepaard gaat met een groot verlies dat je leven op z’n grondvesten doet trillen. Daarom gaan we in Rouwlab deze zoektocht samen maken. Ik heb een heleboel input voor je verzameld en in de cursus ga je experimenteren met wat bij jou past. Door de cursus hoef je niet alles zelf bij elkaar te zoeken, maar bied ik je die in behapbare stukken aan (grief brain is a thing).
We lossen de pijn niet op, maar wel het overbodige lijden eromheen (over dit noodzakelijke onderscheid vertel ik je alles in de cursus!)
Rouwlab is een online programma bestaande uit videomodules met oefeningen en experimenten én een online community programma waarbij we 7 weken lang elke week online samen komen om een thema uit de cursus te verdiepen. Hierbij is mijn uitnodiging altijd: probeer het uit en neem mee wat voor jou werkt.
In Rouwlab:
🌱 leer je lichaamsgerichte methoden om met rouw om te gaan.
🌱leer je om de support die je nodig hebt vragen – en hierover met je dierbaren het gesprek aan te gaan.
🌱 leer je hoe je je inspiratie uit kunst, films en mijn rouwwoordenboek kunt gebruiken.
En hopelijk heb je in de rouwcommunity mensen gevonden die zich hier ook mee bezig houden en met wie het klikt. Zo’n rouwclub van mensen om je heen die het snappen kan ontzettend waardevol zijn in rouw.
‘Omdat je het wel zelf,
maar niet alleen hoeft te doen’
Stel je voor
Stel je voor dat je wat náást de rouw kan zetten. Bedding waardoor je aanwezig kan blijven bij de rouw.
Dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat je input krijgt van andere mensen en inkijkjes in hoe zij het doen.
Dat je niet hoeft te bewijzen dat rouw er toe doet.
Dat rouw gewoon een onderdeel mag zijn van jouw bestaan.
Lichaam
Meer kennis over en ervaring met het zenuwstelsel
o Je krijgt kennis over het zenuwstelsel en leert rouw op een nieuwe manier begrijpen
o Je krijgt praktische zelfregulatie tools waarmee je kan oefenen
o Je gaat op een lichaamsgerichte manier contact maken met jouw rouw
SUPPORT
Experimenteren met vragen om hulp én een community met gelijkgestemden
o Je krijgt input over hoe je steun concreet kunt maken
o Je wisselt uit met elkaar
o Je hebt inzicht in jouw steuntaal
o Je experimenteert met vragen om steun
o Je kunt een veilige container creëren
Kunst
Leer gebruik maken van kunst, films en boeken
0 Je gaat zelf nieuwe rouwwoorden maken met mijn rouwwoordenboek-methode
o Je leert jezelf uitdrukken met behulp van films en kunst
o Je onderzoekt hoe rouw een plek kan krijgen in je dagelijks leven
WAT KRIJG JE IN ROUWLAB?
7 modules met zo’n 6 video’s per module, variërend van 3 tot 15 minuten (met een transcript en ook als podcast te luisteren!)
een besloten rouwcommunity op Instagram
een community programma van 7 weken waarbij we wekelijks online samen komen om een thema uit Rouwlab te verdiepen
een Verlieskunst-pakket met o.a. de steuntalen leporello, het verliesboekje ‘Mevrouw Rouw’, de tas ‘Ik draag je met me mee’ en Verlieskaarten t.w.v. €60
(nog 5 beschikbaar)
bonus interviews met rouw experts met een vernieuwend perspectief op rouw
Stap 1. Zodra je op koop klikt sta je ingeschreven voor Roulab (Yes! Welkom!). Je ontvangt een mail van mij met alle praktische informatie en data op een rijtje. Je krijgt per direct toegang tot het videomateriaal. Op je eigen tempo kan je het materiaal bekijken en de oefeningen en experimenten doen. Je hebt een jaar lang toegang tot de cursus.
Stap 2. Je krijgt een ticket voor het volgende community programma. Het volgende community programma is vanaf half september 2023. Dan komen we wekelijks online samen om een thema uit Rouwlab verder te verdiepen.
OVER BABET
In Rouwlab ben ik je rouwmaatje, samen met de rest van de rouwcommunity.
Niet om je te vertellen hoe je moet rouwen. Dat kan niet, er bestaat niet één manier om te rouwen. Maar dat betekent niet dat je het dan maar alleen moet doen, en dat we er niet over hoeven te delen.
Wat ik wél kan doen is je input en inspiratie geven, space holden en je nieuwe ervaringen geven. Een ruimte creëren waarin we elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen delen. Zodat je zelf weer verder kan op jouw pad.
Toen tien jaar geleden mijn moeder overleed, merkte ik dat er weinig te vinden was over rouw, helemaal voor jonge mensen. Ik wilde dat rouw gewoon een onderdeel van mijn dagelijks leven mocht zijn, en dat het niet onder het tapijt hoefde.
Inmiddels ben ik een decennium en heel veel opleidingen, workshops, boeken en ervaringen verder. Voor Rouwlab put ik onder andere uit mijn driejarige master Humanistiek waar ik heb leren begeleiden op een manier die ruimte geeft en er van uitgaat dat alles wat jij nodig hebt in jou aanwezig is. Ik gebruik mijn ervaringen uit mijn lichaamsgerichte opleidingen (Holos Massagetherapie en de traumatherapie opleiding Somatic Experiencing) en ik vertaal tantra practices die je leren vragen om wat je nodig hebt. Deze combinatie van mijn eigen ervaringen en jarenlange studies, geven een gedegen fundament waarmee ik veel mee kan geven.
Met Rouwlab maak ik wat ik zelf had willen hebben toen mijn hart aan diggelen lag. Ik miste plekken voor rouw in onze maatschappij (in plaats van ‘het een plekje geven’). Met Rouwlab doe ik een experiment om nieuwe vormen te creëren om met rouw om te gaan, juist ook als community.
Voor wie is de online rouw cursus?
“Help! Er is niemand dood. Kan ik dan ook mee doen?”
Jazeker! Deze cursus gaat over impactvol verlies. Natuurlijk heeft elk specifiek verlies (en elk specifieke mens) haar eigenaardigheden, toch is er ook heel veel overlap. Als je voelt dat jij een groot verlies doormaakt waar je support bij zoekt, dan ben je van harte welkom in Rouwlab.
“Ik heb vaak het gevoel dat ik verdrink in mijn verdriet. Is dit dan iets voor mij?”
In de module ‘Rouwlijf’ gaan we hier op in. Wat is de juiste afstand tot jouw rouw? Hoe blijf je niet te ver weg zodat je het gaat rationaliseren, en hoe kom je niet te dichtbij dat je erin verdrinkt. Als je een begin wil maken om deze vaardigheden te leren, zit je bij Rouwlab goed.
In de module kan je er ook achter komen dat dit precies is wat je nodig hebt, maar dat je het nog niet zo goed kan. Ook dat is een mooi inzicht. Dan heb ik ook een netwerk van therapeuten die je hier verder bij kunnen begeleiden.
“Ik ben 48. Is dit geschikt?”
Rouwlab richt zich vooral op twintigers en dertigers, en hoe het is als jong mens om te verliezen. Ik kom zelf vanuit mijn eigen ervaring als jong rouwend mens en die ervaring zul je zeker voelen in Rouwlab. Dat gezegd hebbende… Rouwlab is voor mensen die willen verdiepen, en voor mensen die nog niet zo goed weten wat voor rouwsupport ze eigenlijk zouden willen hebben. Dus als mijn boodschap en benadering van rouw je aanspreken, ben je zeker welkom!
“Ik heb suïcidale gedachten. Is dit de juiste hulp voor mij?”
Het gevoel niet meer te willen leven (zonder een actieve neiging tot suïcide) komt veel voor bij rouw. Het donker en de zinloosheid hebben zeker hun plek binnen deze cursus. Merk je dat je gedachten concreter worden, zoek dan professionele hulp. Deze cursus is geen vervanging voor professionele hulp. Weet je niet waar je moet beginnen? Maak een afspraak bij je huisarts en bezoek 113online.
wat maakt rouwlab uniek?
Rouwlab richt zich op jonge mensen die te maken hebben met groot verlies. Het is geen therapie, maar een cursus met een online rouwcommunity. Het sluit aan de zoektocht van jonge mensen naar een zinvol leven.
Daarnaast spreekt er een hele duidelijke visie op rouw uit: er is niks mis met rouw. Het is een logische reactie op verlies. Daarom hoeft er ook niks opgelost te worden.
Verder heeft Rouwlab een lichaamsgerichte benadering van rouw, gefundeerd in kennis over stress en trauma.
Een Nederlandse rouwcursus voor jonge mensen is er in deze vorm nog niet te vinden.
FAQ
Ik heb er zin in! Wanneer kan ik starten?
Yes voor je enthousiasme! Je kunt meteen van start met de modules. Je krijgt automatisch een ticket voor het volgende community programma, die begint half september 2023.
Hoe lang heb ik toegang tot het cursusmateriaal? En waar kijk ik het?
Je hebt een jaar toegang (als je vóór 16 januari 2023 besteld, gaat het vanaf 16 januari in). Je kijkt de cursus op de online leeromgeving Huddle. Daarvoor ontvang je inloggegevens als je je aangemeld hebt. Super handig platform, want zij hebben ook een app dus je kan ook onderweg kijken. Daarnaast kan je het ook in de podcast luisteren of de transcripten teruglezen.
Heb je de data op een rijtje voor me?
Het videomateriaal is per direct toegankelijk.
Het community programma begint half september 2023 online. Dat bevat een wekelijkse bijeenkomst om een thema uit Rouwlab te verdiepen en om te delen in de vorm van rouwcirkels.
Ontmoet ik ook andere rouwende, jonge mensen?
Ja, die vind je zowel in het besloten Instagram account als in rouwcirkels en filmavond op Zoom.
Bij de cursus zit namelijk een besloten Instagramaccount met een online rouwcommunity waar ik in de communityweek volop aanwezig ben voor waardevolle story’s en het uitwisselen onderling. Ik heb er expres voor gekozen deze community op Instagram te organiseren, zodat het meer geïntegreerd kan raken in je dagelijks leven en je ook andere cursisten kan gaan volgen als je die behoefte voelt. Leuk om ook na de cursus contact te houden! Die kans is groter dan wanneer we alleen op he forum van het cursusplatform zitten.
Verder zijn er in de communityweek 2 rouwcirkels via Zoom waarin je kunt delen met en luisteren naar elkaar en houden we een filmavond met nakletsen.
Het is veel geld voor mij!
Yes, dat snap ik! Het is een hele investering in jezelf. Voor dit bedrag heb je een stuk of 4 sessies bij mij. Maar op deze manier kan ik je nog veel meer geven wat te veel is om in een paar sessies te behandelen.
Mocht het voor jou teveel zijn om in 1 keer te betalen: ik ben bezig met een optie om in 3 delen te betalen, zodat je de investering wat kan uitspreiden.
Tip: vraag het als cadeau voor de feestdagen.
Hoe werkt de cursus, zijn er vaste tijden?
Voor het videomateriaal niet. In de online omgeving kijk je de cursus op je eigen tempo (of je luistert het in podcastvorm of je leest het in transcript vorm) en daar heb je een jaar de tijd voor.
In het community programma wel. Zodra deze data en tijden bekend zijn lees je het hier (en als je je aanmeldt krijg je die informatie in je mail).
Hoeveel tijd kost de cursus me?
Je kunt Rouwlab op je eigen tempo volgen en je hebt een jaar lang toegang. Ik denk dat als je een uur per week aan een module besteed, je mooi op weg bent.
Maar je kunt dit helemaal op je eigen manier doen. Misschien wil je bepaalde oefeningen vaker doen, een experiment nog eens samen met iemand anders uitvoeren, tussendoor een van de boekentips lezen en daarover delen in de rouwcommunity.
In de communityweek kun je zo betrokken zijn als je zelf wil. De communityweek duurt een week op een besloten Instagram-account en in die week zijn er 3 rouwcirkels. De rouwcirkels zijn 2 uur per keer en je kunt voor jezelf kijken of je er bijvoorbeeld eentje uitprobeert, of bij alle 3 aanwezig bent.
Is er een niet-goed-geld-terug garantie?
Ja, voor deze cursus geldt een garantie binnen 14 dagen. De andere algemene voorwaarden vind je onderaan deze website trouwens.
Koop je de cursus nou vóór 16 januari 2023? Dan gaat de 14 dagen garantie vanaf 16 januari in.
Kan ik ook vanuit het buitenland meedoen?
Ja, ook in België kan je mee doen (of als je momenteel in een ander land bent en Nederlands spreekt).
Zit je in een ander land, mail me dan even op contact@verlieskunst.nl
Bonussen
Bij de cursus krijg je ook nog super mooie extra’s, namelijk interviews met mensen (of: rouw experts) die rouw vanuit vernieuwende hoeken benaderen. Verlieskunstenaars, dus eigenlijk. Welke interviews jij straks allemaal kan luisteren, vind je in de online leeromgeving.
Ik wil meedoen!
Yes! Heel fijn dat je je wil aansluiten bij de rouwcommunity en mee helpt om een nieuwe ruimte voor rouw te creëren.
En wees gerust: mocht je nou helemaal niks aan de online rouw cursus hebben, dan kan je binnen 14 dagen je geld terug vragen.
Dus koop nu met een gerust hart je ticket voor het laboratorium voor rouw!