Meteen naar de inhoud


Wil je meedoen aan Rouwlab? Je kunt t/m zondag 31 maart 2024 nog instappen! 

ONLINE CURSUS ROUWLAB

Oefeningen om op lichaamsgerichte wijze ruimte te maken voor je verlies (alle verliezen welkom!)

Yes, I tried. Tot ik tot de conclusie kwam: ik ga dit niet oplossen met mijn hoofd. Met je hoofd kom je maar tot een zeker punt – en rouwen beslaat zoveel meer aspecten van ons wezen. Hoe ga je vanaf daar verder?

Misschien zit jij heel erg in je hoofd of heb je de rouw weggedrukt en zou je wel wat meer willen voelen. Of is het voor jou juist de uitdaging om er niet in te verdrinken. Je zoekt de juiste balans van voelen zonder te verdrinken.

Misschien vind je het lastig om in de drukte van alle dag ruimte te maken om stil te kunnen staan bij je verlies. En als je er dan eens tijd voor maakt, dan weet je eigenlijk niet zo goed wat je moet ‘doen’.

Misschien heb je de energie niet om goede input te vinden over rouw. De mensen om je heen zijn met andere dingen bezig als reizen, relaties, huis kopen en kinderen krijgen en hebben dit ook nog niet meegemaakt.

Je voelt niet de behoefte om nu in therapie te gaan, maar kan wel wat extra’s gebruiken, al weet je nog niet precies wat. Je wil in ieder geval iets met diepgang.

Online cursus rouw

….Je zou als je eerlijk bent wel meer steun willen, maar weet niet zo goed hoe je dat kan krijgen. Ergens hoop je wel dat het bestaat, maar je kan je nog niet voorstellen waar.

En nu?

Online cursus rouw
Foto’s door Tatjana Almuli

Als je je in (een deel van) bovenstaande beschrijvingen herkent dan maakte ik de online cursus Rouwlab speciaal voor jou.

Ze zeggen wel eens dat je ‘het een plekje’ moet geven – maar met Rouwlab maken we juist een plek voor rouw. Want dat is vaak wat er nodig is: een manier om in de drukte van alle dag een vorm te vinden om met verlies om te gaan. Er is zoveel afleiding, het is spannend wat we tegen gaan komen, er staan zoveel taken op onze to-do-list – waardoor we minder ruimte maken voor onze gevoelens dan we zouden willen. En als we eerlijk zijn weten we eigenlijk ook niet zo goed wat we met al die emoties moeten. Met Rouwlab heb je een manier om dat bewust wél te doen, in het ritme dat bij jou past.

Hoewel de cursus is ingebed in wetenschappelijke kennis over rouw is het een ervaringsgerichte cursus. Waar ondersteunend krijg je achtergrondkennis, maar het ervaren zelf staat centraal. In de cursus krijg je allerlei oefeningen aangereikt zodat je kunt experimenteren en uitzoeken wat bij jou past. Je leert vaardigheden om met stress en heftige emoties om te gaan. Door de cursus hoef je niet alles zelf bij elkaar te zoeken, maar krijg je die in behapbare stukken aangereikt (grief brain is a thing). Je zult het dus nog steeds zelf moeten doen, maar niet alleen.

Rouwlab is een online programma bestaande uit zeven videomodules met oefeningen en experimenten die je op je eigen tempo kunt bekijken. Hierbij is mijn uitnodiging altijd: probeer het uit en neem mee wat voor jou werkt.

In Rouwlab:

🌱 krijg je concrete oefeningen om meteen thuis aan de slag te kunnen.

🌱 leer je lichaamsgerichte methoden om met rouw om te gaan op basis van de laatste inzichten uit de stressregulatie- en traumawereld, zodat je leert rouwen op jouw eigen ritme en je lichaam op een diepere manier leert verstaan.

🌱 leer je je eigen behoeften onderzoeken zodat je om de support die je nodig hebt kunt vragen.

🌱 krijg je schrijfoefeningen om je te helpen tot expressie te komen en je binnenwereld te ontrafelen (en leer ik je zoals ik in mijn boek Zien in het donker doe je eigen rouwwoorden maken voor gevoelens waarvan je niet eens wist dat je ze had)

🌱 leer je hoe je je inspiratie uit kunst, boeken en films kunt gebruiken om op een intuïtieve manier met je rouw om te gaan.

Wat je bent verloren kunnen we niet terughalen, die pijn lossen we niet op. Maar we kunnen wel het overbodige lijden eromheen oplossen en vaardigheden leren om zulke intense emoties te navigeren.

rouw

Stel je voor dat je wat náást de rouw kan zetten. Bedding waardoor je aanwezig kan blijven bij de rouw.

Dat je het niet alleen hoeft te doen.

Dat je niet hoeft te bewijzen dat rouw er toe doet.

Dat rouw gewoon een onderdeel mag zijn van jouw bestaan. Niks om op te lossen, geen einddoel om naartoe te haasten.

DE 7 MODULES VAN ROUWLAB

In Rouwlab zitten meer dan 40 video’s verdeeld over 7 modules, variërend van 3 tot 15 minuten per video. Het zijn korte video’s zodat het gemakkelijk is er eentje te kijken. Bij elke module zitten oefeningen en experimenten zodat je het je eigen kan maken. De video’s komen met een transcript zodat je het rustig kunt nalezen. Je kunt het op je laptop kijken, via een app op je telefoon (handig voor als je niet thuis bent) en het is ook als podcast te beluisteren (lekker wandelend luisteren!).

6 modules

Oriëntatie | Deze eerste module is om je te oriënteren. Oriënteren is een prachtige metafoor. Het geeft je de tijd om ergens aan te komen, eens wat rond te kijken; een hele basale menselijke behoefte. In deze module creëren we een setting waarin je fijn kunt experimenteren.

besloten rouwcommunity

Zoveel ingangen naar rouw | In deze module gaan we het hebben over hoe rouwmodellen je kunnen helpen en neem ik je mee in een visualisatie om op een diepere laag contact te maken met jouw rouw.

Rouwlijf | Op wat voor manieren is rouw bij jou allemaal voelbaar in je lijf? En wat kan je daar dan mee, met rouw in je lijf? Dat gaan we in deze module verkennen, waarbij we putten uit de kennis over stress en trauma.

Verlieskunst

Support | Wat is eigenlijk steunend voor jou? En hoe kun je daar om vragen? In deze module staat het experimenteren met steun centraal. We oefenen met het creëren van een ‘container’ waarbinnen er ruimte is voor jou en jouw rouw.

Nieuwe taal voor rouw | Hoe maak je zelf nieuwe taal voor rouw? Speciaal voor Rouwlab maakte ik de rouwwoordenboek-methode. Hierin komt alles wat we in de voorgaande modules hebben gedaan samen. Het gaat over aanwezig zijn in je lijf, contact maken met je ervaring van rouw… en er dan als een kunstenaar mee spelen. Daar gaan we in deze module mee aan de slag!

Rouw in beeld | Gelukkig hebben we niet alleen de taal om uit te putten, maar is er zoveel meer! Film, musea, foto’s… Kom verkennen wat die andere bronnen voor jou betekenen in jouw rouw.

Buitenwereld |

En hoe ga je dan om met die buitenwereld…? Wat kom je daarin tegen? En ook: wat wil jij dat de wereld over rouw weet?

Extra online begeleiding | Als je extra begeleiding wil bij de online cursus, is het mogelijk om voor €75 een online sessie bij mij te boeken om je Rouwlab ervaring verder te onderzoeken, te verdiepen en integreren.

Stap 1. Zodra je op koop klikt en besteld, sta je ingeschreven voor Rouwlab (Yes! Welkom!).
Stap 2. Je ontvangt een mail van mij met alle praktische informatie. Je krijgt per direct toegang tot het videomateriaal. Op je eigen tempo kan je het materiaal bekijken en de oefeningen en experimenten doen. Je hebt een half jaar lang toegang tot de cursus.

In Rouwlab ben ik je rouwmaatje, samen met de rest van de rouwcommunity.

Niet om je te vertellen hoe je moet rouwen. Dat kan niet, er bestaat niet één manier om te rouwen. Maar dat betekent niet dat je het dan maar alleen moet doen, en dat we er niet over hoeven te delen.

Wat ik wél kan doen is je input en inspiratie geven, space holden en je nieuwe ervaringen geven. Een ruimte creëren waarin we elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen delen. Zodat je zelf weer verder kan op jouw pad.

Toen bijna twaalf jaar geleden mijn moeder overleed, merkte ik dat er weinig te vinden was over rouw, helemaal voor jonge mensen. Ik wilde dat rouw gewoon een onderdeel van mijn dagelijks leven mocht zijn, en dat het niet onder het tapijt hoefde.

Inmiddels ben ik meer dan een decennium en heel veel opleidingen, workshops, boeken en ervaringen verder. Voor Rouwlab put ik onder andere uit mijn driejarige master Humanistiek waar ik heb leren begeleiden op een manier die ruimte geeft en er van uitgaat dat alles wat jij nodig hebt in jou aanwezig is. Ik gebruik mijn ervaringen uit mijn lichaamsgerichte opleidingen (Holos Massagetherapie en de traumatherapie opleiding Somatic Experiencing) en ik vertaal tantra practices die je leren vragen om wat je nodig hebt. Deze combinatie van mijn eigen ervaringen en jarenlange studies, geven een gedegen fundament waarmee ik veel mee kan geven. Ik werk vanuit mijn achtergrond in de client centred approach en maak gebruik van Focusing. Kernwoorden die bij mijn benadering passen zijn: warm, diepgaand, aandachtig en eerlijk.

Met Rouwlab maak ik wat ik zelf had willen hebben toen mijn hart aan diggelen lag. Ik miste plekken voor rouw in onze maatschappij (in plaats van ‘het een plekje geven’). Met Rouwlab doe ik een experiment om nieuwe vormen te creëren om met rouw om te gaan, juist ook als community.

Babet
Rouwlab

Help! Er is niemand dood. Kan ik dan ook mee doen?”

Jazeker! Deze cursus gaat over impactvol verlies. Natuurlijk heeft elk specifiek verlies (en elk specifieke mens) haar eigenaardigheden, toch is er ook heel veel overlap. Als je voelt dat jij een groot verlies doormaakt waar je support bij zoekt, dan ben je van harte welkom in Rouwlab.

“Ik heb vaak het gevoel dat ik verdrink in mijn verdriet. Is dit dan iets voor mij?”

In de module ‘Rouwlijf’ gaan we hier op in. Wat is de juiste afstand tot jouw rouw? Hoe blijf je niet te ver weg zodat je het gaat rationaliseren, en hoe kom je niet te dichtbij dat je erin verdrinkt. Als je een begin wil maken om deze vaardigheden te leren, zit je bij Rouwlab goed.
In de module kan je er ook achter komen dat dit precies is wat je nodig hebt, maar dat je het nog niet zo goed kan. Ook dat is een mooi inzicht. Dan heb ik ook een netwerk van therapeuten die je hier verder bij kunnen begeleiden.

“Ik voel er juist niks bij”

Daar kan je (onbewust) hele goede redenen voor hebben. Misschien was het te overweldigend en was dit jouw manier om er mee om te gaan.
Voel je de behoefte er meer contact mee te maken? Dan kan de module ‘Rouwlijf’ je helpen om in een ritme dat passend is voor jou de verbinding te maken met hoe de rouw nu voelbaar is. En laat je verrassen… dat kan heel anders zijn dan je met je hoofd bedacht had.

“Ik ben 68. Is dit geschikt?”

Rouwlab richt zich in het bijzonder op twintigers en dertigers en hoe het is als jong mens om te verliezen. Ik kom zelf vanuit mijn eigen ervaring als jong rouwend mens en mijn begeleiding van jonge mensen en dat zul je voelen in Rouwlab. Dat gezegd hebbende… Rouwlab is voor mensen die willen verdiepen, en voor mensen die nog niet zo goed weten wat voor rouwsupport ze eigenlijk zouden willen hebben. Dus als mijn boodschap en benadering van rouw je aanspreken, ben je zeker welkom!

“Ik heb suïcidale gedachten. Is dit de juiste hulp voor mij?”

Het gevoel niet meer te willen leven (zonder een actieve neiging tot suïcide) komt veel voor bij rouw. Het donker en de zinloosheid hebben zeker hun plek binnen deze cursus. Merk je dat je gedachten concreter worden, zoek dan professionele hulp. Deze cursus is geen vervanging voor professionele hulp. Weet je niet waar je moet beginnen? Maak een afspraak bij je huisarts en bezoek 113online

Online cursus rouw

Rouwlab richt zich op jonge mensen die te maken hebben met groot verlies. Het is geen therapie, maar een cursus met een online rouwcommunity. Het sluit aan de zoektocht van jonge mensen naar een zinvol leven.

Daarnaast spreekt er een hele duidelijke visie op rouw uit: er is niks mis met rouw. Het is een logische reactie op verlies. Daarom hoeft er ook niks opgelost te worden.

Verder heeft Rouwlab een lichaamsgerichte benadering van rouw, gefundeerd in kennis over stress en trauma.

Ik heb er zin in! Wanneer kan ik starten?

Yes voor je enthousiasme! Je kunt meteen van start met de modules in de online leeromgeving. Als je Rouwlab koopt in de webshop, ontvang je meteen een mail met je inloggegevens en 5 minuten later kan je beginnen.

Hoe lang heb ik toegang tot het cursusmateriaal? En waar kijk ik het?

Je hebt vanaf het moment dat je je inschrijft een half jaar toegang. Je kijkt de cursus op de online leeromgeving Huddle. Daarvoor ontvang je inloggegevens als je je aangemeld hebt. Super handig platform, want zij hebben ook een app dus je kan ook onderweg kijken op je mobiel. Daarnaast kan je het ook in de podcast luisteren (heel fijn voor als je Rouwlab al wandelend tot je gaat nemen) en de transcripten nog eens teruglezen.

Ontmoet ik ook andere rouwende, jonge mensen?

Bij de online cursus zit een online community in de leeromgeving. Hier kan je berichten met elkaar uitwisselen als je daar behoefte aan hebt. Er zitten geen online bijeenkomsten bij.

Hoeveel tijd kost de online rouw cursus me?

Je kunt de online rouw cursus op je eigen tempo volgen en je hebt een half jaar lang toegang. Ik denk dat als je een uur per week aan een module besteed, je mooi op weg bent. Maar je kunt dit helemaal op je eigen manier doen. Misschien wil je bepaalde oefeningen vaker doen, een experiment nog eens samen met iemand anders uitvoeren, tussendoor een van de boekentips lezen en daarover delen in de rouwcommunity in de online leeromgeving. Je kunt er dus ook veel langer over doen en een lager tempo volgen – precies wat er op dit moment bij jou past.

Is het mogelijk er extra 1-op-1 begeleiding bij te krijgen?

Dat kan! Als je wil kun je aanvullend een online 1-op-1 sessie bij me boeken, waarin ik met je meekijk in wat je tegenkomt in Rouwlab. Een online sessie kost €75.

Het is veel geld voor mij!

Yes, dat snap ik! Het is een hele investering in jezelf. Voor dit bedrag heb je 2 sessies bij mij. Maar op deze manier kan ik je nog veel meer geven wat te veel is om in een paar sessies te behandelen.

Mocht het voor jou teveel zijn om in 1 keer te betalen: het is mogelijk om in 3 delen te betalen, zodat je de investering wat kan uitspreiden.
Tip: vraag het als cadeau.

Is er een niet-goed-geld-terug garantie?

Ja, voor deze cursus geldt een garantie binnen 14 dagen. De andere algemene voorwaarden vind je onderaan deze website trouwens.

Kan ik ook vanuit het buitenland meedoen?

Ja, ook in België kan je mee doen (of als je momenteel in een ander land bent en Nederlands spreekt).

Zit je in een ander land, mail me dan even op contact@verlieskunst.nl

Wanneer is Rouwlab niet geschikt?

Ook goed om te benoemen wanneer Rouwlab niet bij je past:
… Als je 1-op-1 begeleiding zoekt of het liefst binnen een therapeutische relatie werkt dan is Rouwlab niet voor jou (wel is het mogelijk om een online sessie te boeken ter aanvulling om een specifiek thema verder te verdiepen of ter integratie. Je kunt me mailen op contact@verlieskunst.nl om een online sessie bij me te boeken à €75)
… Als je niet zelf naar de online leeromgeving gaat om de video’s aan te zetten, dan past deze online cursus je ook niet.
… Als je het doet om andere mensen te ontmoeten, dan kan je beter bij een online Rouwcirkel komen.
… Als je praktische hulp zoekt (wanneer ga je weer aan het werk na een verlies, hoe doe je het met het afwikkelen van een nalatenschap) is Rouwlab ook niet geschikt.

Bij de online rouw cursus krijg je ook nog super mooie extra’s, namelijk interviews met mensen (rouw experts) die rouw vanuit vernieuwende hoeken benaderen. Verlieskunstenaars, dus eigenlijk.

✨ Je vindt er een interview met lichaamsgericht rouwbegeleider Corinne de Graaf over de taal van je lichaam leren verstaan.

✨En wil je meer weten over de rol van kunst bij rouw? Luister dan zeker het interview met schrijver en oprichter van het platform Art in grief, Geerteke van Lierop.

Binnenkort wordt het aangevuld met een workshop van creatief vormgever Romy Hommersom, waar we een huisaltaar gaan maken en creatief aan de slag kunnen.

Online cursus rouw

Yes! Heel fijn dat je ruimte gaat maken voor je rouw.

En wees gerust: mocht je nou helemaal niks aan de online rouw cursus hebben, dan kan je binnen 14 dagen je geld terug vragen.

Dus koop met een gerust hart je ticket voor het laboratorium voor rouw.

Online cursus rouw


Wil je meedoen aan Rouwlab? Je kunt t/m zondag 31 maart 2024 nog instappen!