de online rouwcirkel
Ontmoet gelijkgestemden en deel over je rouw
Rouwen doe je zelf, maar niet alleen
De rouwcirkel is er om met elkaar te kunnen delen over onze rouw. Deelcirkels zijn een eeuwenoude traditie waarin er gezegd mag worden wat er gezegd wil worden. Niet om iets op te lossen, maar om het waar te laten zijn. Het is een oefening in getuige zijn van de processen die iemand doormaakt, op het hele spectrum van mens zijn.
Ik ben zulke ‘sharing circles’ heel veel tegengekomen in de communities over de hele wereld die ik op mijn reizen heb bezocht. Er gaat een kracht vanuit, om je eigen waarheid te claimen. Het kan spannend zijn, kwetsbaar, verbindend, intens, vermoeiend, bijzonder.
Het leek me zo mooi om zo’n deelcirkel te creëren voor rouw. Juist in rouw kunnen zulke cirkels heel belangrijk zijn. Om te mogen delen over wat je verloren bent, in je pijn gezien te worden en te oefenen met daarbij aanwezig te blijven. Zonder dat het weg hoeft. Zowel bij jezelf, als bij de ander.
Dus ik vind het zo bijzonder om nu deze cirkel te hosten, gewoon online, zodat je vanuit je eigen, veilige huis je kunt verbinden met gelijkgestemden.
Weet je welkom!
Over de online rouwcirkel
De online rouwcirkel vindt plaats op Zoom. Nadat je je ticket hebt gekocht, ontvang je de link hiervoor in je inbox.
We beginnen om half 8. Tijdens de rouwcirkel nemen we de tijd om samen te landen en de dag wat achter ons te laten. Samen creëren we een ruimte waarin we kunnen delen.
De rouwcirkel wordt niet opgenomen en blijft tussen degenen die aanwezig zijn. We ronden gezamenlijk af om half 10, en dan is er nog ruimte om na te kletsen voor wie wil. Er is ruimte voor zo’n 14 mensen.
OVER BABET
Tijdens de rouwcirkel ben ik je host. Niet om je te vertellen hoe je moet rouwen. Maar wat ik wél kan doen is een ruimte creëren waarin we elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen delen. Zodat je zelf weer verder kan op jouw pad.
Toen elf jaar geleden mijn moeder overleed, merkte ik dat er weinig te vinden was over rouw, helemaal voor jonge mensen. Ik wilde dat rouw gewoon een onderdeel van mijn dagelijks leven mocht zijn, en dat het niet onder het tapijt hoefde.
Inmiddels ben ik meer dan een decennium en heel veel opleidingen, workshops, boeken en ervaringen verder. Ik put onder andere uit mijn driejarige master Humanistiek waar ik heb leren begeleiden op een manier die ruimte geeft en er van uitgaat dat alles wat jij nodig hebt in jou aanwezig is. Ik gebruik mijn ervaringen uit mijn lichaamsgerichte opleidingen (Holos Massagetherapie en de traumatherapie opleiding Somatic Experiencing) en ik vertaal tantra practices die je leren vragen om wat je nodig hebt. Deze combinatie van mijn eigen ervaringen en jarenlange studies, geven een gedegen fundament.
Vanuit het gemis aan plekken voor rouw in onze maatschappij (in plaats van ‘het een plekje geven’) creëer ik nu zelf plekken. Het is een experiment om nieuwe vormen te creëren om met rouw om te gaan, juist ook als community.
Voor wie is de online rouwcirkel?
Sommige rouwcirkels zijn voor alle verliezen en alle leeftijden. Soms heeft een rouwcirkel een specifiek thema of is het voor een specifiek verlies. Dat staat bij de volgende rouwcirkel, en die informatie vind je hier.
“Help! Er is niemand dood. Kan ik dan ook mee doen?”
Yes, over het algemeen wel! Soms heeft een rouwcirkel een thema: bijvoorbeeld een relatiebreuk, jong je ouder verliezen, of het verlies van vriendschap.
“Ik ben 48. Is dit geschikt?”
Over het algemeen is de rouwcirkel er voor iedereen: alle leeftijden en alle verliezen zijn welkom. Soms is er een specifiek thema, zoals jong je ouder verliezen.
FAQ
Ik heb er zin in! Wanneer is de volgende online rouwcirkel?
Yes voor je enthousiasme! Je vindt de informatie over de volgende rouwcirkel in de webshop.
Wat voor mensen komen er?
Dat verschilt per keer. Tot nu toe is het een leuk gemengd gezelschap, met veel jonge mensen ook. Soms hebben de rouwcirkels een thema, en vind je dus mensen met een vergelijkbaar verlies. Ik nodig de aanwezigen uit hun Zoom-naam in hun Instagram-naam te wijzigen, zodat je elkaar kunt opzoeken na een cirkel als je wil.
Hoelang duurt het?
We beginnen om half 8. Vaak is er tussendoor een kleine plaspauze. De deelcirkel duurt tot half 10 en dan sluiten we gezamenlijk af. Dan blijft de sessie nog zo’n half uur openstaan voor wie wil nakletsen.
Kan ik ook vanuit het buitenland meedoen aan een online rouwcirkel?
Ja zeker! Als je vanaf jouw locatie op Zoom kunt komen (en rekent houdt met het tijdverschil), dan ben je vanaf elke locatie welkom.