Over Verlieskunst

ontstaan van Verlieskunst

Na mijn moeders dood toen ik net twintig was, ontving ik een heleboel condoleancekaarten. Ik herinner me dat ik het heel erg waardeerde dat al die mensen de moeite namen mij een kaart te sturen. Het is opmerkelijk dat mensen in digitale tijden de fysiek tastbare vorm van een kaart kiezen en die extra moeite willen doen.

In die extra moeite zit ook een deel van de waarde voor mij: dat iemand aan mij heeft gedacht, naar de winkel is gegaan en een kaart heeft gepost. Hoe kaarten kunnen troosten! Het versturen en ontvangen van condoleancekaarten is een hedendaags rouwritueel. Ik zie om me heen dat veel mensen dit ritueel waarderen en er troost uit putten. Maar het viel me ook op dat op veel kaarten ‘met oprechte deelneming’ of ‘gecondoleerd’ stond en dat veel kaarten een beetje ouderwets waren.

Het huidige, beperkte aanbod van kaarten is een mooie metafoor voor hoeveel ruimte en aandacht er in onze maatschappij is voor rouw, pijn en verlies. Daarom: het is tijd voor een rouwrevolutie! Speerpunten van deze rouwrevolutie zijn: meer ruimte voor rouw (het hoeft niet onder het tapijt) en de waarheid over rouw durven spreken (pijn niet meer inslikken).

‘We kunnen het niet laten zitten bij woorden schieten te kort’

In 2020 besloot ik dat het tijd was voor actie en samen met Marlon Doomen heb ik toen Verlieskunst opgericht. Samen zijn we op zoek gegaan naar warme woorden en beelden, om zo een nieuwe (beeld)taal te creëren voor rouw en verlies. Want we kunnen het niet laten zitten bij ‘woorden schieten tekort’. Het mondde uit in een prachtige kaartenlijn: de Verlieskaarten.

Ik besloot nog meer samenwerkingen op te zoeken met illustratoren en kunstenaars, en dat doe ik nog steeds. Zo creëer ik samen met hen een divers palet aan verliestalen, zodat we een reservoir hebben om uit te putten als jij of iemand om je heen met verlies wordt geconfronteerd.

Rouw is rouw hiërarchie
liefdesverdriet
depressie mental health

missie: Ruimte MAKEN voor rouw

Met andere woorden en andere beelden kunnen we ook op een andere manier denken over rouw en verlies. Als we niet spreken over ‘verwerken’ of ‘het een plekje geven’, komt er ruimte voor een nieuw perspectief op rouw. Dan hoeft rouw niet zo snel mogelijk opgelost te worden en hoeven we ons niet naar een einddoel toe te haasten. Dan kunnen we leren om bij de pijn aanwezig te blijven. Want dat is wat rouw wil: gezien en gehoord worden. Samen creëren we meer ruimte voor rouw in onze samenleving. Omdat je het wel zelf, maar niet alleen hoeft te doen.

Inmiddels is Verlieskunst veel meer dan enkel de Verlieskaarten. Het is een onderzoek naar rouw en hoe we met verlies omgaan, individueel, als community en als maatschappij.

Met Verlieskunst creëer ik nieuwe, innovatieve ruimten voor rouw, juist ook voor jonge mensen. Ik zoek naar digitale vormen (online rouwcursussen, online rouwcirkels) maar creëer ook fysieke plekken (rouwmassages, het Verliesdiner en workshops).

Over mij

Babet te Winkel
Foto door Coco Olakunle

Babet te Winkel

Eigenaar Verlieskunst | Schrijver | Humanistica | Lichaamsgericht begeleider bij rouw

Rituelen is een van de onderwerpen waar ik me in mijn studie Humanistiek veel mee bezig heb gehouden, naast filosofie, zingevingsvragen, psychologie en humanisering. Ik ben opgeleid als geestelijk begeleider om mensen te begeleiden bij zingeving en levensvragen. Wat ik bij Humanistiek heb geleerd voorziet het werk wat ik doe van een krachtige basis.

Momenteel ben ik bezig met mijn vierjarige opleiding holistische massagetherapie, om mijn interesse in het lichaamswerk en begeleiding samen te brengen. Ik ontvang nu mensen voor lichaamsgerichte rouwbegeleiding en rouwmassages.

Verder schrijf ik graag (o.a. hard//hoofd, Oneworld, SLAA), houd ik van ceremonies en van dansen. Eind 2023 komt mijn eerste boek ‘Zien in het Donker’ (werktitel) uit.

Ik werk samen met


Marlon Doomen

Marlon Doomen
Medeoprichter en illustrator

Marlon is de medeoprichter van Verlieskunst en is visual designer en illustrator.

Jantien Derks

Jantien Derks
Illustrator en stagiaire

Jantien is de eerste stagiaire bij Verlieskunst. Samen werken we aan events op het snijvlak van kunst en rouw.

Charlotte Kornet

Charlotte Kornet
Illustrator

Charlotte heeft de illustraties bij de 7 steuntalen gemaakt en samen hebben we het Leporello boekje ontwikkeld.

Romy Hommersom

Romy Hommersom
Vormgever

Romy’s missie is de dood bespreekbaar maken en een rouwproces ondersteunen en vormgeven. Romy heeft de artworks en de vormgeving van het Rouwwoordenboek gedaan.

Jeroen Krul

Jeroen Krul
Illustrator

Jeroen is illustrator en voor Verlieskunst illustreerde hij verschillende kaarten. Zijn kaarten zijn dynamisch en kleurrijk.

Annemieke Spruijt
Illustrator

Annemiekes verlieskaarten zijn geschilderd in aquarel en hebben een speelse, warme, natuurlijke sfeer met aandacht voor symboliek.

Djenné Fila

Djenné Fila
Illustrator

Djenné’s stijl kenmerkt zich door magie, het gebruik van toevalligheden en nieuw ontstane inzichten om tot onverwachte illustraties en composities te komen. Samen hebben we het Verliesboekje ‘Bezoek van mevrouw Rouw’ gemaakt.

Sella Molenaar
Illustrator

Sella’s werk wordt gekenmerkt door eenvoud, vrouwelijkheid en intuïtie. Haar werk doet mij landen in mijn eigen lijf.

Majken Enequist

Majken Enequist
Illustrator en muurkunstenaar

Majken is illustrator en maakt muurschilderingen.

Aida de Jong

Aida de Jong
Illustrator

Aida heeft verschillende Verlieskaarten geïllustreerd en de illustraties bij het artikel over het Rouwwoordenboek gemaakt.