Over ons

ontstaan

Na de dood van mijn moeder besefte ik dat we het niet konden laten zitten bij ‘woorden schieten te kort’. Ik besloot dat het tijd was voor actie en samen met Marlon Doomen heb ik toen Verlieskunst opgericht. Onze eerste twaalf Verlieskaarten hebben we met een crowdfundactie en de steun van heel veel mensen kunnen realiseren.

In samenwerking met verschillende illustratoren en kunstenaars ontwerp ik Verlieskaarten, een alternatief voor de traditionele condoleancekaarten.

Op Verlieskunst deel ik mijn zoektocht naar troost, mijn vondsten in dit proces van rouw en vertel ik de waarheid over verlies. Zo bouwen we stap voor stap aan een cultuur die rouw beter kan dragen. Want vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met verlies.

‘We kunnen het niet laten zitten bij woorden schieten te kort’

onze missie

Wij zijn op een missie om een nieuwe beeldtaal te creëren voor verlies. Met andere woorden en andere beelden kunnen we ook op een andere manier denken over rouw en verlies. Als we niet spreken over ‘verwerken’ of ‘het een plekje geven’, komt er ruimte voor een nieuw perspectief op rouw. Dan hoeft rouw niet zo snel mogelijk opgelost te worden. Dan kunnen we leren om bij de pijn aanwezig te blijven. Samen creëren we meer ruimte voor verlies in onze samenleving.
Onze missie is het creëren van een divers palet aan verliestalen. Zodat we een reservoir hebben om uit te putten als jij of iemand om je heen met verlies wordt geconfronteerd. Omdat je het wel zelf, maar absoluut niet alleen hoeft te doen.

Verlieskaarten zijn niet alleen voor het traditionele condoleancekaartmoment (vlak na een overlijden). Het zijn kaarten die je kunt sturen vóórdat een verlies heeft plaats gevonden (anticiperende rouw) of juist een paar maanden of jaren later. Niet alleen voor de dood, maar voor allerlei verliezen. Zo creëren we meer ruimte voor verlies.

De mensen

Babet te Winkel

Oprichter en humanistica

Nadat mijn moeder overleed ontving ik een heleboel condoleancekaarten. Ik herinner me dat ik het heel erg waardeerde dat al die mensen de moeite namen mij een kaart te sturen. Hoe kaarten kunnen troosten! Het is toch opmerkelijk dat mensen in digitale tijden de fysiek tastbare vorm van een kaart kiezen en die extra moeite willen doen. In die extra moeite zit ook een deel van de waarde voor mij: dat iemand eraan heeft gedacht, naar de winkel is gegaan en een kaart heeft gepost. Het versturen en ontvangen van condoleancekaarten is een hedendaags rouwritueel!

Rituelen is een van de onderwerpen waar ik me in mijn studie Humanistiek veel mee bezig heb gehouden, naast filosofie, zingevingsvragen, psychologie en humanisering. Ik ben opgeleid als geestelijk verzorger, om mensen te begeleiden bij zingeving en levensvragen. Momenteel ben ik bezig met een opleiding massagetherapie, om mijn interesse in het lichaamswerk en begeleiding samen te brengen. Ik specialiseer mij in thematiek rondom rouw en verlies.


Marlon Doomen
Medeoprichter en illustrator

Marlon is de medeoprichter van Verlieskunst en is visual designer en illustrator.

Majken Enequist
Illustrator en muurkunstenaar

Majken is illustrator en maakt muurschilderingen. Samen werken wij aan de Verliesmuur.

Jeroen Krul
Illustrator

Jeroen is illustrator en voor Verlieskunst illustreerde hij de nieuwe kaart: verliezen dragen.

Romy Hommersom
Vormgever

Romy’s missie is de dood bespreekbaar maken en een rouwproces ondersteunen en vormgeven. Samen werken we aan het maken van het Rouwwoordenboek.

Djenné Fila
Illustrator

Djenné’s stijl kenmerkt zich door magie, het gebruik van toevalligheden en nieuw ontstane inzichten om tot onverwachte illustraties en composities te komen. Samen werken we aan het Verliesboekje ‘Bezoek van Mevrouw Rouw’.

Aida de Jong
Illustrator

Aida heeft verschillende Verlieskaarten geïllustreerd en de illustraties bij het Rouwwoordenboek gemaakt.