Over Verlieskunst

ontstaan

Na de dood van mijn moeder toen ik net twintig was besefte ik dat we het niet kunnen laten zitten bij ‘woorden schieten te kort’. In 2020 besloot ik dat het tijd was voor actie en samen met Marlon Doomen heb ik toen Verlieskunst opgericht.

Na mijn moeders dood ontving ik een heleboel condoleancekaarten. Ik herinner me dat ik het heel erg waardeerde dat al die mensen de moeite namen mij een kaart te sturen. Hoe kaarten kunnen troosten! Het is toch opmerkelijk dat mensen in digitale tijden de fysiek tastbare vorm van een kaart kiezen en die extra moeite willen doen. In die extra moeite zit ook een deel van de waarde voor mij: dat iemand aan mij heeft gedacht, naar de winkel is gegaan en een kaart heeft gepost. Het versturen en ontvangen van condoleancekaarten is een hedendaags rouwritueel!

‘We kunnen het niet laten zitten bij woorden schieten te kort’

Inmiddels is Verlieskunst veel meer dan enkel de Verlieskaarten. Het is een onderzoek naar rouw en hoe we met verlies omgaan. Rouw is voor mij dan ook de reactie op impactvol verlies, niet enkel de dood. Op Verlieskunst deel ik mijn zoektocht naar troost, mijn vondsten in dit proces van rouw en vertel ik de waarheid over verlies. Zo bouwen we stap voor stap aan een cultuur die rouw beter kan dragen. Want vroeg of laat worden we allemaal geconfronteerd met verlies.

Rouw is rouw hiërarchie
Alles goed bestaat niet
Pan soep troost

missie: Ruimte voor rouw

In samenwerking met illustratoren en kunstenaars ben ik op een missie om een nieuwe beeldtaal te creëren voor verlies. Zo creëer ik een divers palet aan verliestalen, zodat we een reservoir hebben om uit te putten als jij of iemand om je heen met verlies wordt geconfronteerd.

Met andere woorden en andere beelden kunnen we ook op een andere manier denken over rouw en verlies. Als we niet spreken over ‘verwerken’ of ‘het een plekje geven’, komt er ruimte voor een nieuw perspectief op rouw. Dan hoeft rouw niet zo snel mogelijk opgelost te worden en hoeven we ons niet naar een einddoel toe te haasten. Dan kunnen we leren om bij de pijn aanwezig te blijven. Want dat is wat rouw wil: gezien en gehoord worden. Samen creëren we meer ruimte voor rouw in onze samenleving. Omdat je het wel zelf, maar niet alleen hoeft te doen.


De mensen

Babet te Winkel
Foto door Coco Olakunle

Babet te Winkel

Oprichter, schrijver en humanistica

Rituelen is een van de onderwerpen waar ik me in mijn studie Humanistiek veel mee bezig heb gehouden, naast filosofie, zingevingsvragen, psychologie en humanisering. Ik ben opgeleid als geestelijk verzorger om mensen te begeleiden bij zingeving en levensvragen. Wat ik bij Humanistiek heb geleerd voorziet het werk wat ik doe van een krachtige basis.

Momenteel ben ik bezig met mijn vierjarige opleiding holistische massagetherapie, om mijn interesse in het lichaamswerk en begeleiding samen te brengen. Ik ontvang nu mensen voor rouwmassages.

Verder schrijf ik graag (o.a. hard//hoofd, Oneworld, SLAA), houd ik van ceremonies en van dansen. Mijn droom is om dit jaar mijn manuscript ‘Zien in het Donker’ uit te geven.


Marlon Doomen

Marlon Doomen
Medeoprichter en illustrator

Marlon is de medeoprichter van Verlieskunst en is visual designer en illustrator.

Majken Enequist

Majken Enequist
Illustrator en muurkunstenaar

Majken is illustrator en maakt muurschilderingen. Samen werken wij aan het realiseren van de Verliesmuur.

Jeroen Krul

Jeroen Krul
Illustrator

Jeroen is illustrator en voor Verlieskunst illustreerde hij verschillende kaarten. Zijn kaarten zijn dynamisch en kleurrijk.

Romy Hommersom

Romy Hommersom
Vormgever

Romy’s missie is de dood bespreekbaar maken en een rouwproces ondersteunen en vormgeven. Romy heeft de artworks en de vormgeving van het Rouwwoordenboek gedaan.

Djenné Fila

Djenné Fila
Illustrator

Djenné’s stijl kenmerkt zich door magie, het gebruik van toevalligheden en nieuw ontstane inzichten om tot onverwachte illustraties en composities te komen. Samen hebben we het Verliesboekje ‘Bezoek van mevrouw Rouw’ gemaakt.

Annemieke Spruijt
Illustrator

Annemiekes verlieskaarten zijn geschilderd in aquarel en hebben een speelse, warme, natuurlijke sfeer met aandacht voor symboliek.

Aida de Jong

Aida de Jong
Illustrator

Aida heeft verschillende Verlieskaarten geïllustreerd en de illustraties bij het artikel over het Rouwwoordenboek gemaakt.