Meteen naar de inhoud

Mijn achtergrond

Mijn naam is Babet te Winkel. Ik heb een achtergrond in Humanistiek, waarin ik ben opgeleid tot geestelijk begeleider. Tijdens deze opleiding merkte ik dat het lichaam nog weinig als ingang werd gebruikt. Op verschillende manieren kwam ik vervolgens in aanraking met het lichaamswerk en dat resoneerde diep. In 2013 las ik over het traumawerk van Bessel van der Kolk en terugkijkend zal ik dit als een belangrijk bouwsteen zien. In een community in Thailand die ik daaropvolgend bezocht leerde ik het werk van Peter Levine kennen en ervaarde ik workshops TRE (Tension & Trauma Releasing Exercises, ontwikkeld door dr. David Berceli). Ik deed verschillende stilte (onder andere Vipassana) en tantra retraites. Ik kwam op een laag waarop zowel diepe verandering als diepe ontspanning mogelijk was en zo volgden nog vele trainingen, cursussen en verblijven in community’s. In mij groeide het vertrouwen dat dit het pad is dat ik wil bewandelen, om zo een stevige container te creëren waarin ruimte is voor rouw en de ervaring van rouw waar mag zijn.

Het lichaamswerk resoneerde diep bij mij, omdat rouw zo’n fysieke ervaring is. Het hele lichaam rouwt mee. Massage en lichaamswerk kunnen veel betekenen bij rouw, juist ook aan het begin, wanneer de rouw nog zo rauw is, de woorden er (nog) niet zijn en je aan het bekomen bent van de schrik. Massage kan ondersteunen om stil te staan bij wat je voelt, ook als dat heel pijnlijk is. Het lichaam weet, waar het hoofd soms nog geen woorden voor heeft.

Ik werk vanuit mijn achtergrond in de client centred approach en maak gebruik van Focusing. Kernwoorden die bij mijn benadering passen zijn: warm, diepgaand, aandachtig en eerlijk.

Babet te Winkel achtergrond
Foto door Coco Olakunle

Opleidingen

Bachelor en master Humanistiek
Begeleiding bij zingeving en levensvragen en het creëren van een humane samenleving
Universiteit voor Humanistiek

Holistische masseursopleiding
Het Holos Huis

Vervolgopleiding tot lichaamsgericht therapeut (huidig)
Het Holos Huis

Somatic Experiencing practitioner (huidig)
Lichaamsgerichte traumatherapie
Bodymind opleidingen

Trainingen

Het Roepen van de Ziel
Tiendaagse opleiding systemisch werken via het lichaam

Focusing
Level 1 t/m 4 bij de I-focus-school bij Ria van Hage

Wheel of Consent workshop
School of Consent bij Robyn Dalzen en Michael Dresser

Masterclasses haptonomie
Ted Troost en Eric Elbers

NLP practitioner
Ravisie bij Ben en Bas Licher

Publicaties

Elbers, E., Baur, V., Winkel, te B., & J. Duyndam (2021). Embodied resilience: A phenomenological perspective, Indo-Pacific Journal of Phenomenology, 21:1, DOI: 10.1080/20797222.2021.1965857

Schuhmann, C. & B. te Winkel (2020). Het lichaam als grond, toegang en ‘meer dan’ in geestelijke verzorging. Zie hier.

Niet wetenschappelijke essays en verhalen die ik heb geschreven vind je hier.