Boeken over rouw

Ben je op zoek naar fijne boeken over rouw? Hier vind je een lijst met mijn persoonlijke tips en lievelingsboeken. Bij lange na niet volledig, en op mijn gemakje breid ik deze lijst met boeken over rouw voor je uit.

Tip: Het kan ook heel mooi zijn om een dierbare in rouw zo’n boek cadeau te doen/per post op te sturen.

Persoonlijke verhalen over rouw

Je bent jong en je rouwt wat

Je bent jong en je rouwt wat

‘Je bent jong en je rouwt wat’ van Lisanne van Sadelhoff is zo’n boek dat we in de wereld nodig hebben. Een eerlijk inkijkje in het leven en het rouwen van een jong mens van 27. Want ondanks het grootste thema, de ziekte en de dood van haar moeder, blijft het al die tijd ook dat: het leven van iemand van eind twintig. En das mooi.

Wil je het boek van Lisanne lezen? Bestel het hier.

De dingen die je vergeet

Gijs van der Sanden beschrijft in zijn boek ‘de dingen die je vergeet’ de alledaagsheid van rouw op magnifieke wijze. Hij verloor zijn beide ouders op jonge leeftijd. Hij verloor zijn beide ouders op jonge leeftijd.

Wil je het boek van Gijs lezen? Bestel het hier.

A grief observed

A grief observed

No one ever told me that grief felt so like fear. I am not afraid, but the sensation is like being afraid. The same fluttering in the stomach, the same restlessness, the yawning. I keep on swallowing”. Dit is de eerste zin van het boek. Ik zat er meteen helemaal in, met deze mooie vergelijking van hoe rouw aanvoelt. C.S. Lewis neemt je mee in zijn binnenwereld na het verlies van zijn rouw.

Wil je het boek van C.S. Lewis lezen? Bestel het hier in het Engels. Ik ben nog geen vertaling in het Nederlands tegen gekomen.

Een zee van glas

Hij neemt zijn telefoon niet op. Hij neemt altijd op’. Zo begint het prachtige boek van Geerteke. Ze beschrijft hoe het is om haar vriend Bas plotseling te verliezen. In de pagina’s die volgen wordt duidelijk wat ze voor elkaar betekenen en hoe rauw de rouw is.

Kunst speelt een belangrijke rol in haar leven. Zowel in de liefde, als in de rouw. Ervaringen die ze heeft in musea en installaties laten zien hoe ze de rouw ervaart. Ik herinner me ook mijn opluchting dat ik met kunst iets kon ervaren en uitdrukken dat voorbij de woorden gaat.

Wil je het boek van Geerteke lezen? Bestel het hier.

Ik zal je nooit meer

Ik zal je nooit meer – … Op hoeveel manieren je die zin kan aanvullen als iemand dood is? Alles wat er nooit gaat komen. Toekomstrouw.

Tatjana’s moeder overleed toen zij 16 was en in het boek beschrijft ze haar zoektocht naar wie haar moeder was (en is).

‘Is wat ze nu doet, dik 12 jaar later, rouwen?’ vraagt ze zich in een therapiesessie af. Want was is rouwen en hoe doe je dat als iemand er al zo lang niet meer is?

‘Rouwen’ lijkt in het boek soms te vervangen voor ‘leven’. Want naast rouw, gaat dit boek ook keihard over leven. ‘Ik wil alles, leven,’ eindigt Tatjana🤍.

Wil je het boek van Tatjana ook lezen? Bestel het hier.

As in tas

As in tas

Wil je het boek van Jelle lezen? Bestel het hier.

informatieve Boeken over rouw

Het is oké om je niet oké te voelen

In november 2020 verscheen (eindelijk) de Nederlandse vertaling van ‘It’s OK that you’re not OK’ van Megan Devine, wat mij betreft het beste boek over omgaan met verlies. Ik las dit boek vele jaren nadat mijn moeder overleed en dit is het boek dat ik kort erna had willen lezen. Nieuwsgierig wat ik eruit haalde? Daarover gaat mijn essay.

Wil je het boek zelf ook lezen? Bestel het hier. Lees je het boek liever in het Engels? Bestel het dan hier.

Overlevingskunst

Overlevingskunst

Dit prachtige boek is geschreven door Christa Anbeek.

Wil je het boek van Christa lezen? Bestel het hier.

Van missen krijg je het koud

Ben je benieuwd naar hoe je lichaam mee rouwt en zoek je herkenning? ‘Van missen krijg je het koud’ is een heel toegankelijk boek over het fysieke aspect van rouw. Herkenning alom!

Het boek gaat over de pijn aankijken en over de pijn doorleven, in plaats van vanaf een afstandje het proberen te rationaliseren. Je kan nou eenmaal niet de ene emotie niet voelen, en verder wel de hele range van de diepte van al je emoties voelen. Soms heb je er wat hulp bij nodig, iemand die een veilige setting creëert om het allemaal te voelen. Voor Sandra is dat haar psychosomatisch fysiotherapeut Ineke waarover ze prachtig verteld.

Je kunt het boek hier bestellen.

Francis Weller

The wild edge of sorrow

In our apprenticeship with grief, we need practices that help us hold the wild, piercing emotions that often accompany loss with a semblance of compassion’, schrijft Francis Weller. Practices dus, geen oplossingen. Hij beschrijft dit prachtig in zijn boek ‘The Wild Edge of Sorrow’. Het is het cultiveren van aandacht, het leren van het creëren van grond onder onze rouw, leren ‘zien’ in het donker, leren rouw een naam te geven en de juiste vragen te stellen. Het is zowel een beweging naar binnen, om onszelf en onze pijn te ontmoeten, als een beweging naar buiten om onszelf in al onze rauwheid en kwetsbaarheid te laten zien. Het vraagt zoveel moed.

Wil je dit boek lezen? Bestel het hier in het Engels. Sinds 2022 is het ook in het Nederlands vertaald, en ik ben nu de Nederlandse vertaling aan het lezen. Die is een tíkje minder poëtisch, maar leest wel een stuk makkelijker weg. De Nederlandse vertaling bestel je hier.

Invulboek ‘De dood’

Wil je dit boek bestellen? Dat kan hier.

Op zoek naar de klassiekers over rouw? Dan kan je de boeken van Manu Keirse en Riet Fiddelaers-Jaspers lezen.

Algemene Boeken over pijn, trauma, zingeving en de dood

Wintering winteren

Wintering

Some winters happen in the sun,‘ is de eerste zin van dit prachtige boek.

Wil je dit boek lezen? Bestel het hier in het Engels. Het is in 2022 ook in het Nederlands vertaald: je kunt het e-book hier bestellen.

The body keeps the score

The body keeps the score

De brede definitie van trauma is dat het ervaringen zijn die ondragelijk zijn, te snel en te overweldigend voor ons om bij te houden. Trauma gaat dus over meer dan alleen situaties in bijvoorbeeld oorlogen, verkrachtingen en natuurrampen. Het lichaam vergeet die ervaringen niet. “All trauma is preverbal”, schrijft Bessel van der Kolk. 

Wil je het boek lezen? Bestel het hier in het Engels. Het boek is ook vertaald: hier bestel je het in het Nederlands.

Als je wereld instort

Met verhalen, metaforen en voorbeelden maakt Pema Chödrön duidelijk hoe je dat doet: de pijn aankijken en erbij blijven. Maar het is geen trucje dat je zo 1, 2, 3 kunt toepassen. Het is een uitnodiging op onderzoek te gaan in je eigen leven.

Je kunt het boek hier in het Nederlands bestellen, en hier in het Engels.

Uitvaart

Uitvaart in eigen hand

Ik ben halverwege dit mooie boek over hoe je de uitvaart op je eigen manier vorm kan geven. In dit boek leer je onder andere wat je rechten en plichten zijn, en waar je ruimte zit om het op je eigen manier vorm te geven.

Wil je het boek ook lezen? Bestel het hier.

De polyvagaal theorie in therapie

Een boek waar ik heel veel aan heb gehad om het autonome zenuwstelsel en trauma beter te gaan begrijpen, is dit boek. Het wordt heel praktisch en je kunt er zelf mee aan de slag!

Wil je dit boek lezen? Bestel het hier.

Toxic positivity

Dit boek ben ik momenteel aan het lezen. Het sluit super mooi aan bij het artikel in het NRC waarvoor ik laatst geïnterviewd ben: ‘Haal ik wel genoeg uit mijn ellende?

Wil je het boek lezen? Bestel het hier.
Ik zag dat het boek ook vertaald is in het Nederlands. Die kan je het hier bestellen.

Romans over rouw en verlies

Dood kind

Schaduwkind

Adembenemend mooi boek.

Wil je het boek lezen? Bestel het hier.

Sterven

Veronika besluit te sterven

Wil je het boek van Paulo Coelho lezen? Bestel het hier in het Nederlands. Liever in het Engels lezen? Bestel het dan hier.

Verdriet

Verdriet is het ding met veren

Geweldig boek! En er is ook een prachtige voorstelling over.

Bestel het boek hier in het Nederlands. Lees je liever in het Engels? Bestel het dan hier.

Welkom in het rijk der zieken

Hanna Bervoets schrijft in dit boek een prachtig verhaal over chronische pijn.

Wil je het boek lezen? Bestel het hier.

Mijn inspiratie voor Verlieskunst

Five love languages

The five love languages

Er zijn verschillende talen waarin mensen liefde geven en ontvangen, volgens de bekende theorie over de vijf liefdestalen van Gary Chapman. Chapman maakt onderscheid in de volgende vijf talen waarin mensen hun liefde voor elkaar uiten: 1 tijd en aandacht (quality time); 2 hulpvaardigheid (acts of service); 3 cadeaus geven en krijgen (gifts); 4 bevestigende woorden (words of affirmation); 5 lichamelijke aanraking (physical touch). Ik gebruikte dit boek voor mijn theorie van de steuntalen.

Wil je dit boek lezen? Bestel het hier. Ik kwam deze Nederlandse vertaling tegen, maar die heb ik zelf nog niet gelezen.

Metaphors we live by

Dit is een heerlijk boek als je vanuit taalfilosofische blik naar rouw wil kijken. Ik gebruikte dit voor mijn rouwwoordenboek en mijn zoektocht naar nieuwe taal voor rouw. Heel interessant als je je in taal wil verdiepen. Het boek richt zich niet op rouw, dus daar heb je zelf een vertaalslag te maken.

Je kunt het boek hier in het Engels bestellen.

Wheel of Consent

The art of giving and receiving

Wil je alvast weten waar ik dit boek voor heb gebruikt? Neem dan vast hier een kijkje.

The Artist’s Way

Wil je dit boek lezen? Bestel het hier. Ik kwam deze Nederlandse vertaling tegen, maar die heb ik zelf nog niet gelezen.

Creatiespiraal

De Creatiespiraal

Je kunt het boek hier kopen.

Meer boeken over rouw

Op Instagram heb ik al over veel van deze boeken geschreven. Je vindt ze op mijn Instagram-profiel onder de highlight boekentips.

Ik gebruik affiliate links van mijn lievelingsboeken van Libris, waarmee je bij je lokale boekhandel bestelt. Affiliatie links betekent dat als je via mijn link het boek koopt, ik een klein percentage krijg.