Meteen naar de inhoud

The body keeps the score – Bessel van der Kolk

  • The body keeps the score
  • The body keeps the score
  • The body keeps the score
  • The body keeps the score
  • The body keeps the score
  • The body keeps the score
  • The body keeps the score
  • The body keeps the score
  • The body keeps the score

Wat is trauma?

In 2013 las ik voor het eerst een interview met trauma-expert Bessel van der Kolk in een tijdschrift. Ik ben teruggegaan naar de bieb om het te kopiëren, en heb het artikel nog steeds. Toen zijn boek ‘The body keeps the score’ uitkwam moest k het dan ook hebben. Sindsdien heeft traumawerk me niet meer losgelaten.

De brede definitie van trauma is dat het ervaringen zijn die ondragelijk zijn, te snel en te overweldigend voor ons om bij te houden. Trauma gaat dus over meer dan alleen situaties in bijvoorbeeld oorlogen, verkrachtingen en natuurrampen.

‘The body keeps the score’

Het lichaam vergeet die ervaringen niet. Ze liggen onverwerkt in ons lichaam opgeslagen. Wat bij de een als onverwerkt in het lichaam ligt opgeslagen, hoeft dat voor een ander niet te zijn trouwens. Hoe het lichaam reageert is onvoorspelbaar en uniek.

Trauma en taal

All trauma is preverbal”, schrijft Van der Kolk. Traumatische ervaringen zijn niet opgeslagen als een narratief met een logisch begin, midden en een einde. In plaats van een verhaal over iets dat lang geleden gebeurde, zijn het sensaties die in het heden ervaren worden. Trauma is niet toegankelijk met ons rationele brein, en vraagt een andere benadering. Het is de relatie tussen de woorden en het lichaam die we nodig hebben om met het ondragelijke om te gaan. Om wat we van binnen ervaren, te kunnen opmerken, erbij aanwezig te kunnen blijven en onze innerlijke waarheid te kunnen spreken. Hoe we aanwezig zijn in ons lijf, bepaalt hoe we vol kunnen leven. En dat we weer nieuwe verbindingen aan kunnen gaan.

Ik zie overlap tussen traumatische ervaringen en intense rouw. Mijn eigen rouw heeft me op dit pad van de woorden en het lichaamswerk gezet, en ik geloof dat ik op een belangrijk spoor zit.

En ik zet mooie stappen in mijn onderzoek! ⚡️ In 2022 ben ik begonnen met mijn trauma training om mijn rouwwerk nog verder te verdiepen. What a ride. En ik zal de uitzichten op deze roadtrip natuurlijk met je delen 🌈.

In de tussentijd kan ik je vast dit boek aanraden, The Body Keeps the Score. Het is ook vertaald als Traumasporen. Zoals je ziet (zie foto’s hierboven) heb ik mijn eigen alternatieve inhoudsopgave geschreven 😄.

Wil je het boek lezen? Bestel het hier in het Engels. Het boek is ook vertaald: hier bestel je het in het Nederlands.