Essays over rouw

Na het overlijden van mijn moeder vond ik weinig houvast in bestaande taal rondom rouw. Daarom schreef ik verschillende essays over rouw waarin k schrijf over mijn zoektocht naar nieuwe woorden, beelden en inzichten die helpend zijn.

Rouw
Illustratie door Aida de Jong

Nieuwe taal voor rouw

Na het overlijden van haar moeder vindt Babet te Winkel weinig houvast in de bestaande taal rondom rouw. Het werk van de de Amerikaanse psychotherapeut Megan Devine biedt die wel, en brengt haar tot het inzicht dat we dringend behoefte hebben aan een nieuw rouwwoordenboek.

Essay over rouw
Illustratie door Aida de Jong

Het begin van een rouwwoordenboek

Wat zijn de ervaringen die rouw typeren? En hoe voelt dat? Babet te Winkel stelde in dit essay dat we ‘dringend behoefte hebben aan een nieuw rouwwoordenboek’. Enkele maanden later heeft ze woorden gegeven aan enkele van haar rouwervaringen. Het begin van haar rouwwoordenboek deelt ze met de lezers van Hard//hoofd.

Essay over rouw en daten
Illustratie door Aida de Jong

Daten als de dood nog naklinkt

Rouw laat geen enkel deel van het leven onberoerd, merkt Babet te Winkel na het overlijden van haar moeder. In dit persoonlijke essay onderzoekt ze de relatie tussen daten en de dood.

Beeld: Wikimedia Commons/RV

Wat we als maatschappij kunnen leren van de burn-out- en depressie-epidemie

Onze tijd lijkt de boeken in te gaan als de tijd van de depressies en de burn-outs. De burn-out en depressie zijn de symptomen van een zieke maatschappij, waarbij het lichaam aangeeft dat er een grens is bereikt. Een van de dingen waar de grenzen van ons lichaam ons bewust van maakt of aan herinnert, is onze eindigheid en kwetsbaarheid. Hoe kunnen eindigheid en kwetsbaarheid ons leiden naar een andere levenshouding?

Essay over rouw
Illustratie door Marlon Doomen, tekst door Babet te Winkel

Hoe ik het rouwvocabulaire maak dat mist in onze taal

Sterkte. Dat is wat we in het Nederlands zeggen om elkaar kracht te wensen als er iets moeilijks is gebeurd. We wensen elkaar nooit zachtheid of de openheid om het allemaal te kunnen ervaren.

Sterk zijn is een deugd. Rationeel zijn is een kwaliteit. De controle hebben getuigt van kracht. Met zulke standaarden in onze maatschappij is het moeilijk om ruimte te creëren voor pijn en rouw.