Meteen naar de inhoud

Schrijfworkshop

Door te schrijven vanuit je lichaam nieuwe taal voor rouw maken

Woorden schieten tekort, zeggen we vaak. Maar het begint niet bij de woorden, het begint al bij het voelen. Nieuwe taal voor rouw ontstaat doordat je aandacht hebt voor je innerlijke ervaring. Als een nieuwsgierige onderzoeker ben je aanwezig bij wat zich van binnen afspeelt. De ervaring hoeft niet anders, het hoeft niet weg… je bent er gewoon bij aanwezig. Sommige delen van je ervaring zijn al heel bekend voor jezelf. En andere delen niet. Op het randje van het bekende ligt vaak de verrassing.

De kunst is om precies de juiste woorden vinden voor die ervaring. Dat je voelt ‘Ja, dit klopt. Zo is het precies’. Wanneer je woorden laat opborrelen uit je lijf, vanuit de plek van rouw, gebeurt er vaak iets bijzonders. Er ontstaat een ervaringstaal, een rouwtaal.

Drie tips om je op weg te helpen:

🌱 Wees opmerkzaam
Soms begint een onderzoek met iets heel kleins, bijvoorbeeld een gedachte als: ‘Goh, nu praat ik ineens weer in de verleden tijd, net nog in de tegenwoordige tijd.

🌱 Neem cadeautjes aan
Soms zegt iemand iets dat je raakt of lees je ineens een zin die je op een innerlijk spoor zet. Als er ineens zoiets naar je toekomt, neem dan de tijd om het aan te nemen. Maak meteen een notitie, zodat je op een geschikt moment verder kan onderzoeken.

🌱 Doe vaak even niks
Zit gewoon even op de bank/tuinstoel/in de trein en laat je aandacht dan naar binnen gaan. Stel je zelf de vraag: hoe is het hier nu met mij?

Schrijfworkshop

Mijn boek Zien in het donker staat vol met nieuwe taal voor rouw. Ik creëerde deze nieuwe taal door meer aanwezig te zijn in mijn lichaam en van daaruit te schrijven. In deze schrijfworkshop leer ik aan jou hoe dat werkt!

In deze online schrijfworkshop neem ik je mee met oefeningen en meditaties om in je lichaam te zakken en van daaruit over je rouw te schrijven.

Je zet de video aan en wordt een dik uur meegenomen, gewoon vanuit je eigen huis. Het enige wat je nodig hebt is pen en papier, een dik uur van je tijd en een fijne plek om te zitten schrijven.

Wat fijn dat je mee doet aan dit project om nieuwe taal te creëren voor rouw! Ik ben heel benieuwd hoe het voor je was om nieuwe woorden te maken en lees graag jouw nieuwe rouwwoord!

Ik kan jou niet vertellen hoe je moet rouwen, want er bestaat niet één manier om te rouwen. Maar dat betekent niet dat je het dan maar alleen moet doen. Wat ik wél kan doen is je input en inspiratie geven, je laten kennis maken met lichaamswerk en je nieuwe ervaringen geven. Jou helpen ruimte te maken voor jouw rouw.

Toen elf jaar geleden mijn moeder overleed, merkte ik dat er weinig te vinden was over rouw, helemaal voor jonge mensen. Ik wilde dat rouw gewoon een onderdeel van mijn dagelijks leven mocht zijn, en dat het niet onder het tapijt hoefde.

Inmiddels ben ik meer dan een decennium en heel veel opleidingen, workshops, boeken en ervaringen verder. Ik put onder andere uit mijn driejarige master Humanistiek waar ik heb leren begeleiden op een manier die ruimte geeft en er van uitgaat dat alles wat jij nodig hebt in jou aanwezig is. De combinatie van mijn eigen ervaringen en jarenlange studies, geven een gedegen fundament waarmee ik veel mee kan geven.

Ik schreef het boek Zien in het donker met nieuwe taal voor rouw, om jou te inspireren om ook de woorden te vinden voor jouw ervaring van rouw. En met dit project kan je ook jouw rouwwoord insturen!

Babet
Rouwlab