Meteen naar de inhoud

De ‘Het gat – dat is voor jou’-Verlieskaart

  • Condoleancekaart verlieskaart
  • Condoleancekaart verlieskaart

Tekst: Babet te Winkel
Illustratie: Marlon Doomen

Juist als het verlies al langer geleden is, kan het zo mooi zijn om nog een kaart te sturen. Om op iemands sterfdag zoveel jaren later te laten weten dat je aan de nabestaande en de overledene denkt. Dat er nog steeds een plekje voor iemand is. Een mooie manier om het weer eens bespreekbaar te maken of misschien juist op subtiele, impliciete wijze te laten weten dat jij diegene ook niet bent vergeten.


In rouwland circuleert een afbeelding over rouw, gebaseerd op het concept van ‘growing around grief’ van Lois Tonkin. Het geeft een heel ander beeld dan ‘rouw verwerken’, waarbij er een einddoel is en de rouw afgerond raakt.

Deze prachtige illustratie komt van The Ralph Site

Om de rouw heen groeien, dus. In de natuur zie je hier ook prachtige voorbeelden van, hoe planten en bomen zelfs op de meest onmogelijke plaatsen een manier hebben gevonden.

Daar gaat deze Verlieskaart ook over. Over hoe het verlies er nog steeds is en er óók weer nieuw geluk is. En-en dus, het een sluit het ander niet uit. Prachtig dat wij mensen daartoe in staat zijn, om tegelijkertijd pijn én liefde te voelen.

Dit is een verlieskaart bijvoorbeeld voor als het verlies al wat langer geleden is. Want ook dan kom je nieuwe aspecten van het verlies tegen en is het zo enorm fijn als andere mensen het ook niet vergeten zijn. En er ook nog bij stil durven staan. Want rouw verwerk je niet, je groeit eromheen, zoals de bomen en de planten dat doen.