Meteen naar de inhoud

De ‘Laagjes liefde en pijn’-Verlieskaart

  • Liefdesverdriet einde vriendschap

Tekst: Babet te Winkel
Illustratie: Sella Molenaar

Ohhh… de pijn van het verlies van een dierbaar iemand… en daarvoor hoeft er dus niemand dood te gaan. We verliezen ook mensen aan het leven – en dat laat zijn sporen na. Precies daarover gaat deze Verlieskaart. Ook heel geschikt om te sturen als een vriendschap eindigt, of bij liefdesverdriet.

Het hoort erbij, verliezen. Maar dat betekent niet dat het geen pijn doet en we niet hoeven rouwen om wat we verloren zijn. Om iemand die, om wat voor reden dan ook, niet meer in ons leven is. Een relatie die voorbij is.

Misschien liepen onze paden ergens anders heen en was onze tijd samen voorbij. Misschien moest een van ons een grens stellen die voor de ander niet te begrijpen was. Misschien kregen we ruzie. Misschien verlangden we wat anders van het leven. Of van elkaar en kon iemand niet geven wat de ander nodig had.

Dat maakt dat we misschien opgelucht zijn. En/of boos. Boos om alle toekomst die we niet meer samen hebben, alle plannen die in de ijskast blijven staan. Schuldig omdat we nu (nog) niet meer konden dan dit. Blij om de ruimte die ontstaat voor nieuwe dingen.⁠

Om diegene te noemen, niet te vergeten. Om het verdriet te benoemen. Want dat is wat voor veel mensen zo pijnlijk is, dat mensen het onderwerp gaan vermijden. Alsof het er niet mag zijn. Terwijl het juist zoveel lucht kan geven om het niet onbenoemd te laten.⁠ En ongevoeld te laten.


Vergeving kan heel belangrijk zijn; van jezelf, de ander; voor alles wat er gebeurd is, en niet gebeurd is. Ho’oponopono bestaat uit 4 elementen:

Het spijt me
Vergeef me
Ik houd van jou
Dank je wel

Je kan het hier als een heel mooi nummer luisteren.

Deze kaart is een eerbetoon aan de liefdes en de vrienden die niet meer in mijn leven zijn 🕯.