Verlieskaarten

Hoe vaak heb je niet in de Bruna gestaan om een condoleancekaart voor iemand te kopen om vervolgens gefrustreerd een simpele kaart te nemen waar vooral weinig op staat? De kaarten ‘Met oprechte deelneming’ te afstandelijk en de afbeeldingen te cliché. Een gemiste kans om écht troost te kunnen bieden. Dat kan anders, dachten wij!

Wij zijn Marlon Doomen en Babet te Winkel en na verschillende verliezen in onze persoonlijke levens besloten wij dat het tijd was voor actie. Met behulp van bevriende illustratoren hebben wij Verlieskaarten ontworpen, een alternatief voor de traditionele condoleancekaarten.

Verlieskaarten – voor meer ruimte voor allerlei soorten verlies

Verlieskaarten zijn een reeks kaarten om te troosten en ruimte te geven aan verlies. Niet enkel een kaart voor het traditionele condoleancekaartmoment, maar juist ook kaarten vóór een verlies of voor jaren later. Het zijn kaarten niet enkel voor de dood, maar ook voor allerlei soorten verliezen zoals een relatie die uitgaat of het verlies van gezondheid.

Onze visie is dat we het niet kunnen laten zitten bij ‘woorden schieten tekort’. Samen met andere illustratoren creëren we daarmo een divers palet aan verliestalen. Zodat we een reservoir hebben om uit te putten als jij of iemand om je heen met verlies wordt geconfronteerd. Omdat je het wel zelf, maar niet alleen hoeft te doen.

de verlies kaarten

1. Woordendeken
Een kaart om te troosten. Als je gewoon even niet weet wat je moet zeggen.
2. Alles goed bestaat niet
Deze kaart is in vele situaties te versturen. Emoties en verdriet mogen er zijn.
3. Er staat een pan soep voor je deur
4. Als je kopje overstroomt

Om deze droom te kunnen realiseren hebben we in Juli 2020 hulp ingeschakeld door een crowdfunding campagne op voordekunst.nl te starten. Maar liefst 289 mensen doneerde een bedrag, om verlieskaarten werkelijkheid te maken. Dat zijn bijna 1300 kaarten! Tijdens de campagne hoorde je Babet op de radio en in een podcast, schreven we artikelen voor platformen rondom rouw en waren we druk bezig met het ontwikkelen van nog 6 kaarten.
Samen creëren we ruimte voor verlies.