Verlieskaarten

Hoe vaak heb je niet in de Bruna gestaan om een condoleancekaart voor iemand te kopen om vervolgens gefrustreerd een simpele kaart te nemen waar vooral weinig op staat? De kaarten ‘Met oprechte deelneming’ te afstandelijk en de afbeeldingen te cliché. Een gemiste kans om écht troost te kunnen bieden. Dat kan anders, dachten wij!

Verlieskaarten – voor meer ruimte voor allerlei soorten verlies

Verlieskaarten zijn een alternatief voor de traditionele condoleancekaarten. Het zijn kaarten om te troosten, ruimte te geven aan verlies en méér dan sterkte te wensen. Niet enkel een kaart voor het traditionele condoleancekaartmoment, maar juist ook kaarten vóór een verlies of voor jaren later. Het zijn kaarten niet enkel voor de dood, maar ook voor allerlei soorten verliezen zoals een relatie die uitgaat of het verlies van gezondheid.

de verlies kaarten

1. ‘Niet-gecondoleerd’
Hoe vaak heb je niet in de winkel gestaan en gewenst dat er iets beters was dan ‘Gecondoleerd’ of ‘Met oprechte deelneming’? Eindelijk, daar is die dan: een ‘niet gecondoleerd’-kaart.
Tekst: Babet te Winkel Illustratie: Marlon Doomen

2. Alles goed bestaat niet
Deze kaart is in vele situaties te versturen. In een maatschappij waarin we vaak laten zien hoe goed het gaat en mooie momenten etaleren, zegt deze kaart: emoties en verdriet mogen er zijn.
Tekst: Babet te Winkel Illustratie: Marlon Doomen
3. Anticiperende rouw
Een kaart voor de rouw die je hebt nog voordat het verlies heeft plaatsgevonden. Het is een heel ambivalent proces omdat hetgeen je gaat verliezen er nu nog is. Misschien is het fijn te weten dat er een woord voor bestaat. Dit is een kaart om naar mensen te sturen bijvoorbeeld om ze te laten weten dat je ze ziet en dat je bij ze bent in dit hele proces.
Tekst: Babet te Winkel Illustratie: Aida de Jong
4. Als je kopje overstroomt
Omdat er dagen zijn dat het verdriet teveel is om te dragen, dagen dat het gewoon even niet lukt, dagen die niet per se gebonden zijn aan bijzondere ‘jubilea’ momenten, maar ook gewoon die woensdag waarop het net allemaal teveel is.
Tekst: Babet te Winkel Illustratie: Marlon Doomen
5. Woordendeken weer op voorraad!
Een kaart om iemand te troosten, met woorden waarmee je een dekentje over iemand heen legt.
Tekst: Babet te Winkel Illustratie: Aida de Jong

6. Het contrast met de zon
Op deze kaart staat de illustratie die Marlon maakte bij de tekst*:

Het is oké als je dit jaar
de zomer even overslaat
Omdat het contrast met de zon
soms simpelweg te groot is.

* Let op: deze tekst staat niet op de kaart.
Tekst: Babet te Winkel Illustratie: Marlon Doomen

7. Er staat een pan soep voor je deur
Juist in tijden van corona waarin fysieke nabijheid niet vanzelfsprekend is, laat deze kaart het belang ervan zien. In de vorm van troost in etensvorm en zorgzaamheid. Ook dat kan liefde zijn.

Er voor iemand zijn betekent afstemmen op wat diegene nodig heeft. Soms is dat een lange wandeling (in stilte), samen een film kijken of een goed gesprek.
Soms is her meer van een afstandje: een pan soep voor iemands deur zetten.
Illustratie: Aida de Jong
8. Ook na de langste nacht
…wordt het weer licht.

In deze Verlieskaart zit de eerlijkheid dat je niet weet hoe dingen zullen lopen en dat je geen controle hebt over wat er gebeurt in het leven. En toch het vertrouwen cultiveren dat het weer licht zal worden.
Tekst: Babet te Winkel Illustratie: Marlon Doomen
9. Anders leren vasthouden
Een fysieke, lichamelijke relatie stopt. Maar de liefde stopt niet, die zoekt een andere vorm.
Deze kaart helpt bij het vinden van nieuwe woorden voor rouw. Benieuwd naar meer nieuwe woorden voor rouw? Lees dan zeker eens het rouwwoordenboek.
Tekst: Babet te Winkel Opmaak: Marlon Doomen
10. Het gat – dat is voor jou
Juist als iemand al langer dood is, kan het zo mooi zijn om nog een kaart te sturen. Om op iemands sterfdag zoveel jaren later te laten weten dat je aan de nabestaande en de overledene denkt. Dat er nog steeds een plekje voor iemand is. Een mooie manier om het weer eens bespreekbaar te maken of misschien juist op subtiele, impliciete wijze te laten weten dat jij diegene ook niet bent vergeten.
Tekst: Babet te Winkel Illustratie: Marlon Doomen
11. Nog geen herinneringen koesteren
Ook de rauwe kant van rouw mag er zijn. Als je net iets of iemand verloren bent, hoef je niet (meteen) dankbaar te zijn of te koesteren. Timing is belangrijk en woorden komen nauw. Deze kaart laat zien dat er ook ruimte is voor de boosheid en de schok van het verlies. Het verlies van een toekomst waar iemand deel van zou zijn.
Tekst: Babet te Winkel Opmaak: Marlon Doomen
12. Ik draag jouw trui
Een kaart over hoe je iemand in de fysieke objecten om je heen dichtbij kan voelen.
Tekst: Babet te Winkel Illustratie: Aida de Jong