Meteen naar de inhoud

Ruimte voor verlies: pop-up Verliesmuur en rouwbiechten

Op allerlei plekken duikt de pop-up Verliesmuur met rouwbiechten op – van musea tot de hogeschool en van bibliotheek tot festival. ‘Mijn hond,’ lezen toevallige voorbijgangers. En: ‘De grond onder mijn voeten.’ De Verliesmuur is een installatie waar mensen met krijt hun verlies op mogen schrijven. Een installatie in de openbare ruimte waarmee verlies zichtbaar wordt gemaakt. Er is een speciaal luisterbankje om te luisteren naar rouwbiechten. Rouwbiechten zijn verhalen van mensen in rouw die vaak het daglicht niet mogen zien – maar het waard zijn om gehoord te worden. Zo maken we samen ruimte voor rouw.

De Verliesmuur is beschikbaar om – met rouw randprogrammering – bij jouw organisatie te komen staan. Meer weten? Neem contact op met Babet te Winkel via contact@verlieskunst.nl.

Verliesmuur wat ben jij verloren

Het project wordt geïnitieerd door Babet te Winkel, oprichter van Verlieskunst – een platform dat ruimte maakt voor rouw. Zij merkt op dat wij als maatschappij rouw het liefst onder het tapijt vegen, waardoor mensen met rouw er in eenzaamheid mee rondlopen. Toen haar moeder overleed, miste ze publieke rouwrituelen. Door verlies zichtbaar en hoorbaar te maken, kunnen ook de diepere ervaringen meedoen in het alledaags leven. En kan er (opnieuw) verbondenheid gevonden worden tussen mensen.

Vind je het leuk om te luisteren? In deze aflevering (14 min.) vertel ik je alles over de Verliesmuur!

Wat is de Verliesmuur?

De Verliesmuur is een 3D kunstinstallatie. Het laat zich het beste beschrijven als een ervaring. Je scant de QR-code voor een meditatieve audiobegeleiding bij het ervaren van de Verliesmuur. Dit helpt je om contact te maken met je eigen rouw en wat je zelf verloren bent.

Verliesmuur installatie bij de opening tijdens museumnacht bij museum Tot Zover in Amsterdam

Vervolgens kun je met krijt je eigen verlies op de muur schrijven, zo divers als je tegenkomt in het leven: een scheiding, een droombaan die je niet kreeg, een abortus, pensionering, het overlijden van een dierbare, een chronische ziekte…. Zo ontstaat er een mozaïek aan verliezen op de muur. De zichtbaarheid van al die verliezen maakt dat je als bezoeker even niet alleen bent met je verlies.

Er is de mogelijkheid om stil te staan door plaats te nemen op een luisterbankje. Je kunt een kaarsje aansteken. Ook kun je een eigen voorwerp komen brengen en achterlaten op het altaar.

Verliesmuur installatie bij de opening tijdens museumnacht bij museum Tot Zover in Amsterdam

En wat zijn de rouwbiechten?

Op het luisterbankje kun je de QR-code scannen en met je oortjes luisteren naar verschillende rouwbiechten. De rouwbiechten zijn verhalen van verlies die vaak niet verteld worden uit schaamte, angst voor oordeel of ongemak; verhalen van mensen die ook – misschien onzichtbaar – wandelen door het land van rouw.

In De Rouwbiecht delen mensen hun – vaak lang stilgehouden – ervaringen met rouw. Hoe rouw je bijvoorbeeld als je zelf voor een abortus koos? En is er ook ruimte voor rouw over liefdes die je nooit hebt kunnen ervaren? Of, wat als je zo veel gaf aan je stervende partner dat je vergat wat je zelf nodig had? En ook: hoe te rouwen om een moeder waar je zelf het contact mee verbrak?

Wil je de Verliesmuur ook bij jouw organisatie hebben staan?

Na Amsterdam in 2024 is nu de rest van Nederland aan de beurt! Vanaf 2025 is het mogelijk om de Verliesmuur te huren. Heb je interesse en wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar contact@verlieskunst.nl.

Eerder al te zien bij

Openbare bibliotheek amsterdam oba
Universiteit van amsterdam uva
hogeschool van amsterdam

Meer beeldmateriaal vind je hier.

Ontwerp en gebouwd door Lisa Kurz
Audio en montage door Kitty Munnichs
Muziek door Diederick Brandsma
Idee en stem van mij, Babet te Winkel

Amsterdams fonds voor de kunsten rouwfonds netwerk palliatieve zorg gemeente amsterdam stichting stimuleringfonds rouw verlieskunst