Verliesmuur

Verliesmuur

Denk je aan Utrecht, dan denk je aan de Dom. En binnenkort ook aan de Verliesmuur! Juist nu.

‘De Verliesmuur’ is een community art project, waar mensen hun verlies met elkaar en de wereld kunnen delen door het met krijt op de muur te schrijven. De Verliesmuur is een manier om bij te dragen aan een collectief rouwproces. Een plek om stil te staan bij verliezen die juist in deze corona tijd vaak privé zijn geleden. Op de muur staan omlijningen van handen afgebeeld waarin je je boodschap kan opschrijven. Die handen maken het gevoel nog sterker: omgaan met verlies moet je dan wel zélf doen, maar niet alleen.

Verliesmuur
Ontwerp van Majken Enequist

Locatie

We willen de Verliesmuur realiseren op een permanente plek, zodat de Verliesmuur echt een onderdeel wordt van het Utrechtse straatbeeld. We willen graag een buitenmuur, minimaal 12 m2, liefst groter, in de openbare ruimte, die óf beschilderd mag worden, of waarop een plaat gemonteerd mag worden om te beschilderen. Het moet publiek toegankelijk zijn, zodat het een ‘levend’ community art project kan worden, waar mensen hun verlies op kunnen delen (met krijt). We denken aan een levendige plek waar voetverkeer komt. Het moet een plek worden die uitnodigt tot stilstaan en verbinding maken via het delen van rouw en verlies. We hebben contact met de gemeente Utrecht, zodat we snel kunnen handelen bij mogelijk vandalisme. Naast de Verliesmuur in Utrecht, willen we de muur ook in andere steden door het land gaan verspreiden.

Draagvlak

Bij Awesome Utrecht wonnen we de Pitch Night en was er veel enthousiasme voor ons project. Zodoende hebben we een startbudget. Voor verdere financiering hebben we een aanvraag lopen bij het initiatievenfonds van Utrecht, wat bij uitstek het fonds is voor sociaal maatschappelijke projecten als deze, zonder winstoogmerk, want ook wij doen dit vrijwillig.

Juist in deze tijden is er veel aandacht voor rouw en verlies. Door alle maatregelen zijn mensen meer alleen en helpt het delen op de muur voor een gevoel van verbondenheid, juist ook nu zoveel plekken gesloten worden door lockdowns. Een muur hoeft niet dicht en dat maakt het bijzonder geschikt voor deze tijd.

De directe buurt betrekken we erbij zodat het ook echt hún muur wordt. We willen de buurt vragen hun handomtrek te tekenen. Deze handen verwerken we in de Verliesmuur, waardoor het verlies dat er later op geschreven wordt door het publiek, door al deze handen gedragen wordt. Uiteindelijk kan dit een mooie trekpleister worden van Utrecht.

Wie zijn wij

Wij zijn Majken Enequist en Babet te Winkel. Majken is illustrator en maakt muurschilderingen, voor COVID gaf zij workshops in het maken van gezamenlijke muurschilderingen voor bedrijven en scholen. Babet is humanistica en is mede-oprichter van Verlieskunst, om nieuwe beeldtaal te creëren voor verlies. Voor ‘de Verliesmuur’ slaan wij de handen ineen.

Hoe kan je helpen?

Wij hebben inmiddels heel wat gesprekken gehad met de gemeente, muureigenaren en betrokkenen. Tot nu toe is daar nog geen match uit gekomen. Dus vragen wij om hulp! Heb jij contacten bij de gemeente, ben jij een muureigenaar of kan jij ons introduceren bij iemand met een muur? Graag horen we van je op contact@verlieskunst.nl!