Na het overlijden van haar moeder realiseerde Babet zich dat ze de woorden niet had om rouw te beschrijven. De ervaringen volgden elkaar sneller op dan zij ze kon ontrafelen. Daar had ze ook de energie niet voor. Rouwen is namelijk nogal intensief. In de jaren die volgden onderzocht ze haar ervaringen van rouw, wat is uitgemond in dit rouwwoordenboek. Het is zowel een universeel, als diep persoonlijk verslag geworden. Het rouwwoordenboekje komt met bijpassende kaarten set.
Ook De Correspondent pakte het op:
“Babet te Winkel ziet zichzelf nog zitten, in de maanden na het overlijden van haar moeder, nu negen jaar geleden. In een koffietentje, met een bezorgde vriendin of kennis tegenover zich. Koffiekop in de hand, ziel onder haar arm, op zoek naar woorden om haar rouw te beschrijven.
‘Ik zei dingen als “ik voel me slecht” of “ik voel me wanhopig”, maar daarna volgde altijd een feitelijk verhaal, in chronologische volgorde. De lading ontglipte me, er kwam geen verbinding tussen mij en degene tegenover me. Ik kon gewoon niet uitleggen hoe ik me écht voelde. Het liefst wilde ik schreeuwen: het is veel groter dan hoe ik het nu tegen je zeg.’
De Nederlandse taal kent ongeveer zestig miljoen woorden en woordvormen. Toch zijn er veel situaties waarin woorden tekort lijken te schieten, we niets durven of willen uitspreken, of soms iets zeggen wat bij de ander in het verkeerde keelgat schiet.
Ook ik merkte dat toen mijn moeder overleed. We kregen hartverwarmend veel kaarten en ik nam de herinneringen die mensen optekenden van die prachtvrouw gretig in me op. Maar er stond ook heel vaak gewoon ‘gecondoleerd’ op – op dezelfde manier voorgedrukt als ‘gefeliciteerd’. En dan had je ook nog ‘mijn oprechte deelneming’, wat bijna suggereert dat deelnemingen ook niet oprecht kunnen zijn. Dat voelde voorgekauwd en leeg.
Hoe kan het dat onze taal ons in de steek laat als we haar het hardst nodig hebben? En hoe moet het dan wel?”
Lees het hele interview van Correspondent Rouw Lisanne van Sadelhoff hier. Van Sadelhoff kun je onder andere kennen van het boek ‘Je bent jong en je rouwt wat’.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.