Rouwwoordenboek: het boekje

18,00

In het rouwwoordenboek staan tien rouwwoorden met artworks. Het is een klein boekje dat je per post voor 2 postzegels kan versturen (en dan is er zelfs nog ruimte om er een klein briefje bij te doen). 

Dit is een boek om zelf te lezen of op te sturen naar iedereen die zich in het land van rouw bevindt. ‘Omdat je het wel zelf, maar niet alleen hoeft te doen.’

Nederlands | Paperback | Druk: 2 (februari 2022) | Eerste druk juli 2021 | 16 pagina’s

Op voorraad (kan nabesteld worden)

Categorie:

Na het overlijden van haar moeder realiseerde Babet zich dat ze de woorden niet had om rouw te beschrijven. De ervaringen volgden elkaar sneller op dan zij ze kon ontrafelen. Daar had ze ook de energie niet voor. Rouwen is namelijk nogal intensief. In de jaren die volgden onderzocht ze haar ervaringen van rouw, wat is uitgemond in dit rouwwoordenboek, met woorden als toekomstrouw, tussenin-tijd en maantranen. Het boekje is zowel een universeel, als diep persoonlijk verslag geworden.

Ook De Correspondent pakte het op:

“Babet te Winkel ziet zichzelf nog zitten, in de maanden na het overlijden van haar moeder, nu negen jaar geleden. In een koffietentje, met een bezorgde vriendin of kennis tegenover zich. Koffiekop in de hand, ziel onder haar arm, op zoek naar woorden om haar rouw te beschrijven.

‘Ik zei dingen als “ik voel me slecht” of “ik voel me wanhopig”, maar daarna volgde altijd een feitelijk verhaal, in chronologische volgorde. De lading ontglipte me, er kwam geen verbinding tussen mij en degene tegenover me. Ik kon gewoon niet uitleggen hoe ik me écht voelde. Het liefst wilde ik schreeuwen: het is veel groter dan hoe ik het nu tegen je zeg.’

De Nederlandse taal kent ongeveer Toch zijn er veel situaties waarin woorden tekort lijken te schieten, we niets durven of willen uitspreken, of soms iets zeggen wat bij de ander in het verkeerde keelgat schiet.

Ook ik merkte dat toen mijn moeder overleed. We kregen hartverwarmend veel kaarten en ik nam de herinneringen die mensen optekenden van die prachtvrouw gretig in me op. Maar er stond ook heel vaak gewoon ‘gecondoleerd’ op – op dezelfde manier voorgedrukt als ‘gefeliciteerd’. En dan had je ook nog ‘mijn oprechte deelneming’, wat bijna suggereert dat deelnemingen ook niet oprecht kunnen zijn. Dat voelde voorgekauwd en leeg.

Hoe kan het dat onze taal ons in de steek laat als we haar het hardst nodig hebben? En hoe moet het dan wel?”

Lees het hele interview van Correspondent Rouw Lisanne van Sadelhoff hier. Van Sadelhoff kun je onder andere kennen van het boek ‘Je bent jong en je rouwt wat’.

Colofon
Uitgever: Verlieskunst, juni 2021
Auteur: Babet te Winkel
Fotograaf: Tatjana Almuli
Artworks en opmaak: Romy Hommersom
Redacteur: Kiki Bolwijn
Model: Anna Jansen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Rouwwoordenboek: het boekje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.