Tas tote bag ‘Ik draag je met me mee’

17,00

Het Verlieskunst assortiment wordt uitgebreid met deze nieuwe ‘Ik draag je met me mee’-tas.

Productdetails
Materiaal: 100% Combed Organic Cotton
Afmeting: 36 bij 40 cm
Gewicht: 170 gram

De tassen worden gedrukt bij duurzame textieldrukkerij Katoenfabriek. 

Op voorraad

Categorie:

Tijd voor hedendaagse rouwkleding

Al heel lang loop ik met het idee om de verlieskunst ook op kleding en tassen te laten drukken, EN NU IS HET EINDELIJK ZO VER! Het eerste product in deze lijn is deze tas: ‘Ik draag je met me mee’. En er is meer op komst.

Ik vind het zo leuk om deze lijn te zien als een experiment met hedendaagse rouwkleding. Met rouwkleding kan je namelijk uitdrukking geven aan je verlies. Het is zo’n mooie manier om rouw zichtbaar te maken en de ruimte te geven. Alsof de pijn er zo ook bij mag horen. Het creëert een wereld waarin je weet dat je niet alleen bent. Waarin je door onbekenden op straat eraan herinnerd wordt: we hebben allemaal pijn op de stoof staan (dat komt uit dit prachtige gedicht, dat vlakbij mijn huis in Antwerpen op een muur stond)… Een liefdevolle herinnering dat je het wel zelf, maar niet alleen hoeft te doen.

Vroeger was het uit etiquette dat je in het zwart ging, dat hoorde zo. Het was ook heel strikt hoe dat er dan uit moest zien. Natuurlijk ben ik ook even de literatuur ingedoken over hoe dat vroeger allemaal ging en dat was fascinerend! Ik las er onder andere dat aan het einde van de 18e en gedurende de 19e eeuw in Engeland en Frankrijk van nabestaanden werd verwacht dat ze zware, verhullende zwarte kostuums zouden dragen met zwarte sluiers. Weduwen werden geacht dit tot vier jaar na hun verlies te dragen. Een heel strikt kader dus waarbinnen je moest bewegen. Na de tweede wereldoorlog werd het wat losser en werden weinig sieraden en andere accessoires meer gebruikt. Maar ook toen werden de meer traditionele ‘widows’ caps’ nog wel gebruikt, zij het in een wat eigentijdsere vorm. En dan blijkt er ook nog zoiets te zijn als ‘mourning dresses’. De mourning dress van Queen Victoria is zelfs in het museum te bekijken. Vind ik fascinerend.

Deze traditionele kleding is fascinerend, maar voelt voor mij ook vrij afstandelijk. Hoe mooi om juist op je eigen manier vorm te geven aan verdriet (en troost, en liefde). Voor mij kan kleding juist nabijheid zo mooi uitdrukken (zoals bij de Verlieskaart ‘Ik draag jouw trui die een laagje jou, achterlaat op mijn huid’). Verdriet en pijn is zo fysiek, tastbaar bijna. En kleding is dat ook.

Kleding is een vorm van expressie en jezelf laten zien. En in kleding kan je ook herinneringen opslaan (wie heeft er niet eens de trui van een geliefde gehouden). Je kan de stof aaien en op je huid voelen, het kan je warm houden. En met de tekst kan je dus iets wat van binnen leeft in de wereld zetten.

Deze tas is het begin. Let’s continue this experiment!

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tas tote bag ‘Ik draag je met me mee’” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.